Teodor Baconschi: Accesul la fondurile europene este "scandalos de complicat"
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a criticat, vineri, sistemul de accesare a fondurilor europene şi a pledat pentru modificarea legislatiei, în sensul simplificarii ei.
Articol de Maria Măndiţa, 08 Aprilie 2011, 17:30
Teodor Baconschi a declarat că împreună cu ministrul francez al afacerilor europene a semnat o scrisoare ce va fi înaintată preşedintelui Comisiei Europene prin care se cere o simplificare punctuală a procedurilor de accesare a fondurilor şi o politică întreagă de simplificare.
În acelaşi context, ministrul de externe al României a precizat că şi Franţa întâmpină aceleaşi dificultăţii în accesarea fondurilor europene.
Teodor Baconschi a enumerat şi obstacolele care generează aceste mari întârzieri în accesarea de fonduri europene: preconditiile de eligibilitate ale unui proiect, politica de creditare şi cofinanţare, dar şi verificarea credibilităţiii viitorului beneficiar.
Ministrul de Externe al României s-a aflat, vineri, la Galati, unde a susţinut în faţa studenţilor Universităţii Dunărea de Jos o conferinţă privind strategia UE a Dunării, strategie care va fi validată, asumată şi implementată de Comisia Europeană, la sfârşitul preşedinţiei ungare a Consiliului European.
Potrivit lui Baconschi, strategia UE a Dunării este o iniţiativă româno-austriacă, iar pentru implementarea acestei strategii, pâna în 2013, există disponibil un fond de 43 miliarde de euro.
La viitorul buget al UE, trebuie ca strategiei UE a Dunării să i se aloce măcar un buget comparativ cu cel al Mării Baltice, a adăugat ministrul de externe.
Acesta a prezentat şii cele 11 domenii prioritare ale planului de actiune în privinta strategiei UE a Dunării: transporturi, energie, turism si cultura, calitatea apei, gestionarea riscurilor extreme (prevenirea dezastrelor ecologice), biodiversitate, cercetare si educatie, competitivitatea intreprinderilor, resurse umane, capacitatea administrativa, securitatea cetăţeanului.
Pentru trei din domenii, România a primit coordonarea, în parteneriat cu Austria – pe transporturile fluviale, cu Bulgaria – pe turism si cultura si cu Ungaria – pe prevenirea dezastrelor ecologice.