Taxa TVR ar putea fi desfiinţată
Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, prin procedură tacită, propunerea legislativă de eliminare a taxei publice pentru Societatea Română de Televiziune.
Articol de Gabriel Benescu, 15 Februarie 2011, 16:15
Propunerea legislativă privind desfiinţarea taxei tv, şi care aparţine deputaţilor PSD şi PC, a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor, după ce termenul de 45 de zile, la care ar fi trebuit dezbătută, a expirat la data de 5 februarie.
Propunerea legislatrivă se referă la eliminarea taxei pentru Televiziunea Publică şi nu se referă la taxa pe care cetăţenii o plătesc pentru Radioul Public.
"Eliminarea taxei TV lezează credibilitatea presei româneşti"
Iniţiativa privind eliminarea taxei TV "lezează credibilitatea presei româneşti, dar şi imaginea României", în condiţiile în care statele europene fac eforturi "să sprijine financiar televiziunile publice, nu să le scufunde", apreciază Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR.
"Cel mai grav nu este faptul că argumentele acestei iniţiative sunt bazate pe ficţiune, ci faptul că demersul este contra curentului european. Acest lucru lezează credibilitatea presei româneşti, dar şi imaginea României, per ansamblu. Majoritatea statelor europene fac acum eforturi să sprijine financiar televiziunile publice, nu să le scufunde", precizează Alexandru Lăzescu într-un comunicat.
Potrivit acestuia, România, ca ţară membră a Uniunii Europene, "are obligaţia - prin Tratatul de la Amsterdam - să susţină un sistem de televiziune dual: public şi privat. Or, renunţarea la taxa TV, ar duce inevitabil la încetarea activităţii Televiziunii Publice", subliniază preşedintele TVR.
Documentul modifică articolul 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune.
Valoarea taxei TV este în prezent de 4 lei pe familie lunar, ceea ce înseamnă în jur de 11 euro pe an.
Taxa TV din România este cea mai mică din UE.
Proiectul aprobat tacit de Camera Deputaţilor, marţi, urmează să ajungă la Senat, care, în cazul acestui proiect, este cameră decizională.