Substanţele etnobotanice, în vizorul autorităţilor
Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla şi reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, au discutat, duminică, despre noi măsuri de prevenire şi combatere a traficului şi consumului de etnobotanice.
Articol de Simona Mihăescu, 13 Februarie 2011, 19:16
Preşedintele executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului din România, Gigel Lazăr, a criticat reacţia tardivă a autorităţilor statului pentru a rezolva această problemă.
El a spus că în ultimii trei ani s-au strâns la bugetul de stat 1,3 miliarde de euro din taxa pe viciu, dar toţi banii au fost folosiţi în alte proiecte.
În 10 februarie 2010, guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe cu efecte psihotrope, care au fost asimilate drogurilor.
Cu toate acestea şi după apariţia acestei ordonanţe, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de etnobotanice procurate de la magazinele specializate sau de pe internet.
Mai mult, s-a înregistrat şi o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.
Fenomenul îngrijorează autorităţile, mai ales că acestea nu cunosc în prezent numărul real de persoane consumatoare de aceste plante.
Una dintre soluţiile găsite este deja testată de Guvernul polonez
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila nu a dat prea mult detalii în legătură cu "soluţia poloneză", a spus doar că are "un grup de lucru" şi că va avea întâlniri şi în perioada următoare. El a adăugat că are deja în vedere legislaţia poloneză.
"Această legislaţie, care ar putea servi drept model pentru România, se aplică cu succes în Polonia din noiembrie 2010 şi a fost aprobată de Uniunea Europeană", a declarat Cseke Attila.
În ceea ce priveşte anul 2010, ministrul a recunoscut că nu dispune decât de raportul pentru prima jumătate a anului. Conform acestor date, s-au inregistrat 721 de cazuri.
Cseke Attila a mai spus că nu poate oferi publicităţii numărul de decese cauzate de aceste plante, deoarece, în legislaţia actuală, nu sunt incluse decât 43 de substanţe interzise.
Pentru toate celalalte substanţe, a explicat ministrul Sănătăţii, nu există un "etalon", în baza căruia medicii legişti să poată determina cauza morţii.