Strategia pentru dezvoltarea IMM-urilor, lansată de piaţă
Bugetul care ar trebui alocat pentru implementarea strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor este de 0,4% din PIB.
Articol de Cora Enache, 05 August 2010, 14:16
Strategia pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii porneşte de la probleme identificate în acest sector, respectiv, accesul redus la finanţare, o slabă competitivitate, birocraţe excesivă şi o scăzută participare a IMM-urilor, pe piaţa internă şi cea externă, o strategie pe care ministrul Economiei o consideră absolut necesară, atâta vreme cât, de exemplu, fondurile europene nu sunt accesate pe cât se aşteaptă atât autorităţile, cât şi mediul de afaceri.
"Din păcate, foarte multe proiecte se circumscriu acestei zone a naivităţii, dintr-o lipsă de comunicare eficientă între instituţiile statului şi sectorul privat. Aici avem un interes, cu toţii, comun. Accesarea calitativă la fondurile europene poate să reprezinte şansa extraordinară pentru România. De aceea, această strategie atinge trei puncte extraordinar de importante pe care va trebui să le avem în vedere, în ceea ce însemnă utilizarea celor două pârghii pe care le are un guvern, ajutorul de stat, garanţiile de stat", a spus Adriean Videanu.
Măsurile din strategie sunt generale şi au fost discutate de multe ori, până acum, atât de guvernanţi, cât şi de patronate.
Mediul de afaceri vrea strategii pe termen lung
Oamenii de afaceri cer strategii pe durate mai lungi de patru ani, pentru a avea o garanţie că politicile nu se vor schimba odată cu Executivul.
"În categoria simplificării birocraţiei, faptul că în prezent, pentru un singur salariat se depun obligaţii declarative, înseamnă o birocraţie foarte mare, care grevează, în principal, microîntreprinderile. Noi vom veni în cele 30 de zile, care sunt acordate pentru formularea de observaţii şi propuneri, cu măsuri concrete. S-a menţionat această necesitate, de deblocare a facturilor care nu sunt achitate, combaterea plăţilor întârziate. Este la nivel european o directivă care va impune tuturor autorităţilor publice plata în 30 de zile a facturilor în contactele de achiziţie publică şi acest lucru este foarte important pentru întreprinderile mici şi mijlocii. De asemenea, creşterea accesului întreprinderile mici şi mijlocii la procedurile de achiziţie publică şi necesitatea accesării fondurilor structurale şi debirocratizarea în acest domeniu", susţine Ana Bontea, director în cadrul Consiliului IMM-urilor.
Bugetul care ar trebui alocat pentru implementarea strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor este de 0,4% din PIB, 62 de procente de la bugetul de stat şi restul din fonduri europene. În acest an, speră ministrul Economiei, că rezultatele planului său vor avea impact pozitiv asupra mediului de afaceri.
Adrian Videanu apreciază că afirmaţiile din partea partenerilor de guvernare ,conform cărora ar trebui făcută o remaniere guvernamentală în zona economică, ar putea fi discutată doar atunci când primul ministru ar lua o hotărâre în acest sens, moment în care Adrian Videanu spune că s-ar conforma acesteia.