Strategia Dunării, "o pârghie de dezvoltare regională de prim ordin"
"Strategia Dunării va fi în anii următori o pârghie de dezvoltare regională foarte importantă",a declarat ministrul de externe, Teodor Baconschi, miercuri, în cadrul Forumului naţional "Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării".
Articol de Claudia Marcu, 31 Martie 2011, 16:46
Selectarea proiectelor care se vor face prin ''Strategia Dunării'' va începe în luna iulie şi sunt aşteptate planuri de anvergură care să crească gradul de coeziune şi de bunăstare în zona dunăreană.
Autorităţile române au considerat necesar să creeze aşa-numitul ''Forum naţional pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării'' ca să obţină o mai bună coordonare a acţiunilor şi proiectelor desfăşurate de România în cadrul Strategiei Dunărene.
"E vorba de cooperarea viitoare a unor state membre şi a unor viitoare state membre, pe tot parcursul fluviului, cu proiecte foarte pragmatice, de pildă dublarea volumului de comerţ pe Dunăre cu diverse mărfuri sau modernizarea şi ameliorarea infrastructurii portuare pe tot traseul danubian. Cred că în anii următori această strategie va fi o pârghie de dezvoltare regională de prim ordin", susţine Teodor Baconschi.
România va coordona trei domenii din cele 11 prioritare prevăzute în cadrul Strategiei Dunărene.
Este vorba despre transporturi fluviale, turismul şi cultura şi gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme.
Domeniile de care se ocupă România au fost stabilite de Comisia Europeană pe baza ofertelor de cordonare prezentate de cele 14 state din bazinul Dunării.
Astfel, România trebuie să pună în aplicare aşa-numitul Plan de acţiune, proiectele specifice domeniilor care i-au fost atribuite şi să raporteze Comisiei Europene şi celorlalte state din regiune nu numai stadiul de realizare al proiectelor, dar şi eventualele blocaje.