Strategia de retragere din Afganistan, aprobată de NATO
Potrivit documentului aprobat de NATO, până în 2014 se va realiza transferul responsabilităţilor de luptă către armata afgană.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Noiembrie 2010, 18:44
NATO a aprobat sâmbătă o strategie de retragere din Afganistan, care vizează transferul progresiv al responsabilităţii operaţiunilor de luptă către armata afgană până în 2014, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.
"Am lansat procesul prin care poporul afgan va redeveni stăpân al propriei sale case", a subliniat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă la Lisabona.
Împreună cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, "am convenit asupra unui parteneriat pe termen lung care va dura dincolo de misiunea noastră de luptă", a precizat el.
În perioada de tranziţie, în loc să fie în prima linie, trupele internaţionale vor exercita din ce în ce mai mult un rol de sprijin în favoarea armatei afgane, a adăugat el.
Transferul responsabilităţii ar urma să înceapă cel târziu în vara lui 2011 şi va continua până la sfârşitul lui 2014.
"După tranziţie vom rămâne într-un rol de sprijin", a mai afirmat el. "Pentru a spune simplu, dacă talibanii sau altcineva se aşteaptă să ne vadă în afară, pot să uite asta. Vom rămâne cât timp va fi nevoie pentru a termina treaba", a subliniat Rasmussen.
Acest plan major şi aceste angajamente au fost adoptate în prezenţa preşedintelui afgan, precum şi a 20 de parteneri ai ISAF, forţa intermaţională aflată sub comandament NATO, şi a premierului Japoniei, Naoto Kan.
Alţi actori importanţi în Afganistan, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi liderii Uniunii Europene, au fost de asemenea prezenţi.
Preşedintele american, Barack Obama, promisese vineri, într-un articol de presă, că Afganistanul nu va fi abandonat după transferul securităţii către armata afgană, asumată în prezent de circa 150.000 de militari ai ISAF.
Aflată în Afganistan din 2003, Alianţa Nord-Atlantică nu a mai efectuat niciodată o intervenţie armată atât de importantă, îndelungată şi departe de bazele sale.
După decesul de unui militar vineri, bilanţul provizoriu de anul acesta a ajuns la 654 de morţi în rândul forţei internaţionale, un record.
În total, circa 2.200 de militari străini au murit în Afganistan de la începutul intervenţiei sub comandament american, la sfârşitul lui 2001, potrivit Mediafax.