Stolojan nu crede în îmbunătătirea situaţiei economiei
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan consideră că rectificarea bugetară reflectă deteriorarea situaţiei economice a României şi prognozează că pentru restul anului nu există nici o speranţă de îmbunătăţire a acestei situaţii.
Articol de Simona Mihăescu, 26 August 2012, 16:58
Thedor Stolojan a precizat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă că, atâta timp căt productivitatea a scăzut iar investiţiile sunt din ce în ce mai mici, ne putem aştepta la presiuni mai mari pe piaţa valutară.
"Rectificarea bugetară reflectă deteriorarea situaţiei economice a României, pornind de la faptul că această rectificare a bugetului este întemeiată pe reducerea ritmului de creştere economică a României de la circa 1,7% la 1,2%, cu percepţia în acelaşi timp că şi această creştere de 1,2 este optimistă, ştim că prognozele instituţiilor financiare-internaţionale arată o creştere economică sub 1% pentru acest an" a spus acesta.
Potrivit eurodeputatului PDL, cursul de schimb reflectă deprecierea, în continuare, a monedei naţionale.
"S-a luat în calcul un curs de schimb, la această rectificare a bugetului, de 4,45 de lei pe euro, faţă de 4,2 lei/euro, la aprobarea bugetului pe anul 2011", a explicat Stolojan amintind că" bugetul are încasări în lei şi trebuie să ramburseze datoria externă în valută".
Stolojan a mai afirmat că şi ultima creştere este optimistă, ştiind că prognozele instituţiilor financiare internaţionale, dar şi cea a specialiştilor PDL arată o creştere economică de sub 1% pentru acest an.
Potrivit lui Stolojan, după această rectificare bugetară eventualele sume care vor veni în plus la buget, din privatizări sau din alte surse, vor fi redirecţionate către agricultură.
"Sigur că aceasta este o redistribuire de resurse cu destinaţia de a limita pierderile din agricultură, dar ele nu pot, în niciun fel, rezolva problema pierderilor înregistrate în agricultură" a arătat liderul PDL.
Stolojan consideră că stagnarea economică asociată cu deprecierea cursului leului reprezintă acel "cocktail Molotov" pentru bilanţurile băncilor şi conduc la creşterea creditelor neperformante în România.