START în campania electorală pentru locale
Românii îşi aleg, la 10 iunie, primarii, consilierii locali, preşedinţii consiliilor judeţene şi consilierii judeţeni. Aceştia au timp, o lună, cât ţine campania, să convingă electoratul să le acorde votul.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Mai 2012, 16:28
De vineri, ne aşteaptă aproape o lună de agitaţie, perioadă în care candidaţii la locale vor încerca să convingă electoratul că sunt persoanele potrivite pentru comunităţi.
Schimbările politice din ultimele săptămâni fac însă ca această cursă după voturi să fie plină de incertitudini.
Mai întâi, despre ce partide şi alianţe vorbim, mai ales în condiţiile în care, în doar câteva zile, opoziţia a devenit putere, iar puterea opoziţie?
Avem, pe de o parte, PDL proaspăt scos de la guvernare dar care deja făcuse alianţe electorale cu UNPR, aflat acum în postura de aliat al USL în Parlament.
Aceste alianţe electorale au fost semnate în opt judeţe, iar democrat-liberalii spun că ele se vor păstra până după alegeri.
Chiar dacă unul dintre partidele semnatare ar vrea sa rupă alianţa, acest lucru nu se mai poate, pentru că a trecut termenul de înscriere a candidaţilor într-o formă sau alta.
Pe de altă parte, această pendulare a UNPR între statutul de susţinător al Guvernului şi aliat electoral al PDL, ar putea ajuta sau dăuna acestui partid, în funcţie de isteţimea reprezentanţilor ei la centru şi în teritoriu.
Alianţe în funcţie de interese politice
O altă ciudăţenie politică include USL, PDL şi PNŢCD, şi asta pentru că, în funcţie de judeţ şi de aripă, PNŢCD a făcut alianţe electorale şi cu USL şi cu PDL.
PNŢCD, aripa Ciorbea, a bătut palma cu USL, în vreme ce PNŢCD, aripa Pavelescu, a semnat cu PDL, o altă situaţie în care un partid la fel de mic poate juca o carte puţin mai mare în funcţie de isteţimea reprezentanţilor săi dintr-o aripă sau alta.
Liber la migraţie politică, înaintea alegerilor
În vremea asta, nici la PDL sau USL, situaţia nu a fost stabilă în ultima perioadă.
Pentru primii, instabilitatea a însemnat plecări masive către PNL sau PSD.
În schimb, USL "s-a îngrăşat" primind mai toţi dezertorii din PDL. Cel mai greu este, însă, pentru alegători, pentru că este posibil ca preferatul lor pentru primărie să fie, mai nou, într-un alt partid decât cel pe care îl va vota pentru consiliul local.
Dintre toate partidele parlamentare, doar UDMR pare a nu fi afectat de căderea de la guvernare sau de schimbările de alianţe, şi asta pentru că, indiferent de situaţie, UDMR va avea electorat stabil, cel maghiar, însă şi aici există probleme din cauza apariţiei a două formaţiuni ce îşi revendică părţi din acelaşi electorat - Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar.
Ce teme vor aborda "actorii" campaniei electorale
Dincolo de actorii din campania electorală, vom avea şi discursuri. Până acum nu s-a auzit de la niciun partid, niciun reprezentant vorbind despre o strategie naţională care să aibă că ţinte elementele din plan local, sau discuţiile au fost extrem de puţine.
Ceea ce însă s-a auzit de la toate partidele au fost cuvintele stabilitate sau instabilitate economică, reîntregirea sau nu a salariilor bugetarilor, recuperarea sau nu a banilor pentru pensionari, criterii politice sau nu în distribuirea fondurilor către primării.
Aceste teme vor face, cu siguranţă, subiectul campaniei electorale, şi asta datorită situaţiei recente în care guvernul a fost schimbat, puterea la fel, şi datorită măsurilor pe care le-a anunţat sau aplicat atât Guvernul Ponta cât şi Guvernul Ungureanu.
Toate partidele îşi vor revendica atât reîntregirea salariilor cât şi recuperarea banilor pentru pensionari.
Un alt subiect utilizat va fi şi votul uninominal pur, unii pentru că l-au pus în practică, ceilalţi pentru că vorbesc de ceva vreme de el. Abia pe planul doi, la fel ca în orice campanie, vor fi podurile, drumurile judeţene, canalizarea sau fermele micilor producători.
Românii îşi aleg la 10 iunie 2012 edilii localităţilor în care trăiesc. Noutatea absolută este că primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg dintr-un singur tur de scrutin.