SRI a contracarat atacul cibernetic
Serviciul Român de Informaţii a contracarat atacul cibernetic de săptămâna trecută, iar acţiunea SRI s-a derulat la sesizarea NATO şi a Serviciului de Informaţii Externe.
Articol de Radiojurnal, 16 Mai 2017, 16:20
Declaraţia a fost făcută în această după amiază de preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu.
El a mai anunţat că a solicitat date din partea SRI privind situaţia atacurilor informatice din ultima perioadă.
"Nu avem o reglementare legală pe activitatea de cybering. Repet, avem la bază, în ceea ce desfăşoară Serviciul Român de Informaţii, hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Există aprecierea că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creştere semnificativă în perioada imediat următoare, ceea ce face necesară implementarea unui cadru legislativ care să fie clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete la nivel naţional", a spus Ţuţuianu.
El a atras atenţia că în perioada următoare nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va înregistra o creştere şi este nevoie de un pachet legislativ care să stabilească responsabilităţi clare pentru toate instituţiile statului.
"Există un centru naţional Cyberint cu atribuţii legate de cunoaşterea, prevenirea, contracararea şi înlăturarea vulnerabilităţilor, factorilor de risc şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale determinate de agresiuni cibernetice derulate de entităţi statale, entităţi criminale, entităţi extremiste şi teroriste. Reglementarea pe baza căreia funcţionează Cyberint este una dată de hotărâri ale CSAT, deci e nevoie de o lege care să prevadă clar şi atribuţiile SRI dar şi obligaţiile pe care le au persoane fizice,persoane juridice, instituţii publice pe acest subiect", a declarat Ţuţuianu.
Adrian Ţuţuianu a amintit situaţia întregistrată în 12 mai, când o instituţie guvernamentală a fost vizată de o tentativă de atac cibernetic.
Datorită colaborării interinstituţionale, atacul a fost contracarat de SRI, la sesizarea NATO şi a SIE.
Adrian Ţuţuianu a adăugat că nu s-au înregistrat daune şi nu a fost afectată activitatea autorităţii publice vizate de atacul cibernetic.
Un alt subiect a fost gestionarea arhivelor SIPA, fostul serviciu de informaţii de la Ministerul Justiţiei, desfiinţat în 2006.
Presa a scris că o parte din această arhivă, care ar conţine inclusiv dosare ale magistraţilor, a fost copiată iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.
Preşedintele comisiei de control a activităţii SRI a declarat că serviciul nu a avut nici o implicare în gestionarea acestei arhive.
El a precizat că în 2012 Ministerul Justiţiei a solicitat un spaţiu pentru depozitarea arhivei, pe care SRI nu îl avea.
În opinia sa, arhivele SIPA ar trebui desecretizate:
"Trebuie să şim ce se găseşte în acea arhivă. Dacă sunt persoane care au sustras documente, dacă sunt persoane care au copiat documente şi le-au folosit în scopuri care sunt nelegitime, trebuie să răspundă".
Nu în ultimul rând, au fost prezentate şi concluziile controalelor efectuate de membrii comisiei la unităţile centrale ale SRI.
Adrian Ţuţuianu a precizat că este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ care reglementează activitatea instituţiei.
S-a constatat că SRI asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi are proceduri interne pentru prevenirea eventualelor încălcări ale legii.
Controalele vor continua şi vor fi extinse la nivelul unităţilor SRI din teritoriu, a dat asigurări Adrian Ţuţuianu.