Spitalele devin fundaţii, dar rămân ale statului
La trei luni de la relansarea iniţiativei privind reformarea sistemului sanitar, autorităţile au anunţat pe site-ul ministerului că vor apărea îmbunătăţiri la managamentul spitalelor, precum şi la reorganizarea unităţilor spitaliceşti.
Articol de Marilena Frâncu, 09 Aprilie 2012, 14:24
În noul proiect al legii sănătăţii este prevăzut că spitalele vor putea funcţiona ca unităţi nebugetare, ceea ce va crea o serie de avantaje.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a explicat că în acest caz managementul spitalelor s-ar îmbunătăţi, iar pacienţi vor beneficia de servicii medicale de calitate.
"Flexibilizarea managementului spitalului va permite acest lucru, prin faptul că nu vei mai fi condiţionat ca numărul de posturi, de exemplu, să-ţi fie aprobat de Ministerul de Finanţe. Nivelul de salarizare şi remunerarea personalului se face în funcţie de o lege a salarizării bugetare, şi nu în funcţie de performanţa celor care lucrează în spital. La ora actuală, ştiţi bine că la sfârşitul zilei medicii pleacă din spital în unităţi private. Lucrul acesta nu este foarte avantajos. Ar fi mult mai avantajos să poată să se desfăşoare această activitate în cadrul aceleiaşi unităţi unde lucrează şi în timpul zilei", a afirmat Vasile Cepoi.
Spitalele publice vor avea autonomie financiară, iar finanţarea se va realiza din venituri proprii, fie din contracte închiriate cu asiguratorii publici şi privaţi, plata directă a serviciilor medicale oferite la cerere sau de la bugetul de stat pentru programele naţionale de sănătate.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, această formă de organizare ar putea permite descentralizareareală şi introducerea conceptului de autonomie instituţională în administrarea spitalelor.
"Chiar dacă vom da posibilitatea unităţilor medicale să se reorganizeze sub formă de fundaţii, se va menţine caracterul de spital public. Astfel, unităţile nou înfiinţate nu vor putea fi înstrăinate, rămânând în proprietatea statului sau a autorităţilor publice locale", a spus ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau.
Investiţiile se vor putea realiza din fonduri europene nerambursabile, contracte de închiriere, donaţii, sponsorizări, coplată pentru servicii medicale, împrumuturi interne sau externe, editarea şi furnizarea unor publicaţii cu caracter medical.
Conform noului proiect legislativ, acreditarea spitalelor va fi realizată de un nou organism aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, respectiv Agenţia Naţională pentru Calitate şi Informaţie în Sănătate, pentru o perioadă de cinci ani.
Neobţinerea acreditării până la data de 31 decembrie 2015 conduce la imposibilitatea contractării din sistemul asigurărilor de sănătate al unităţii în cauză.
De asemenea, spitalele private pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale în aceleaşi condiţii cu cele publice.