Soluţia Guvernului pentru concediul de maternitate "este bună"
Invitat la postul public de televiziune, şeful statului a subliniat că prin soluţia propusă de Executiv privind concediul maternal este stimulată întoarcearea femeilor în câmpul muncii şi se previne deprofesionalizarea.
Articol de Oana Bâlă, 09 Decembrie 2010, 09:03
Preşedintele Traian Băsescu consideră că soluţia Guvernului privind indemnizaţia pentru creşterea copilului şi concediul de maternitate este una bună, iar mamele pot opta pentru o variantă dinamică sau una statică.
Invitat la postul public de televiziune, şeful statului a subliniat că prin soluţia propusă de Executiv este stimulată întoarcearea în câmpul muncii şi se previne deprofesionalizarea.
"Cred că au fost împăcate toate opţiunile, iar mamele vor putea opta. În orice caz, am observat că în ultima vreme România nu mai are femei, are mămici şi nu mai are copii, are bebeluşi. Sunt femei care trebuie să aibă şansa reintegrării sociale după naştere şi veţi vedea că varianta dinamică va fi mult mai căutată de femei decât cea statică", a spus Traian Băsescu.
România, pe drumul creşterii economice
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat la TVR că este optimist în privinţa viitoarelor evoluţii ale României, care a evitat "derapajele" şi se află pe drumul spre reluarea creşterii economice.
Traian Băsescu a precizat că anul viitor se va relua această creştere, dar România trebuie consolidată fiscal. În context, şeful statului a adăugat că reducerile de personal vor continua.
Opţiuni pentru concediul maternal
Începând cu 1 ianuarie 2011, părinţii trebuie să aleagă, potrivit noii ordonanţe de urgenţă, între un concediu maternal de un an sau de doi ani.
Premierul Emil Boc a prezentat două pachete opţionale, afirmând totodată că, odată optat, părinţii nu vor mai putea trece de la o variantă la alta.
O primă variantă prevede o durată a concediului maternal de un an, cu o indemnizaţie al cărei plafonul minimal este de 600 de lei, iar cel maximal de 3.400 de lei, la care se adaugă o primă de 500 de lei pentru părinţii care se vor întoarce la muncă în intervalul primelor 12 luni, dar şi posibilitatea de-şi lua concediu fără plată până la 24 de luni.
Cea de-a doua variantă presupune o durată de doi ani, dar valoarea indemnizaţiei va fi cuprinsă între 600 de lei şi 1.200 de lei.