Soarta Libiei se decide la Londra
40 de miniştri de externe, inclusiv secretarul de stat american, Hillary Clinton şi miniştri din Uniunea Europeană, ţările NATO şi unele ţări arabe, participă marţi, la o conferinţă la Londra pentru coordonarea acţiunilor în Libia.
Articol de Dan Vasiliu, 29 Martie 2011, 10:48
Update-Ministrul britanic de externe, Willian Hague, a declarat marţi, la Londra, că doreşte ca liderul libian, colonelul Muammar Gaddafi, să părăsească conducerea Libiei şi să fie judecat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI).
Willian Hague a mai spus că summitul de la Londra va lansa un nou proces politic pentru viitorul Libiei, dar a insistat că ceea ce se va întâmpla cu colonelul Gaddafi ţine numai şi numai de poporul libian.
Ministrul britanic a remarcat că statele arabe sunt foarte bine reprezentate la conferinţa de la Londra.
"Ne bucură să vedem alte naţiuni arabe la masa discuţiilor - Liga Arabă este aici, alte state islamice se află, de asemenea, aici. Nu este, deci, o conferinţă numai a ţărilor occidentale astăzi, este o reuniune de largă reprezentare la care participă ţări care sprijină implementarea Rezoluţiei ONU nr. 1973", a declarat ministrul britanic de externe, potrivit BBC SERVICIUL MONDIAL.
Conferinţa de la Londra se va concentra mai mult asupra posibilelor soluţii politice de rezolvare a conflictului şi mai puţin asupra variantelor militare pe care aliaţii le au la dispoziţie.
Într-o scrisoare comună dată publicităţii, luni, de premierul David Cameron şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cei doi lideri au precizat că Muammar Gaddafi trebuie să plece imediat şi că e nevoie cât mai rapid de o soluţie politică menită să asigure o tranziţie paşnică spre democraţie.
Participanţii la această reuniune vor încerca, de asemenea, să găsească modalităţi pentru a menţine o presiune constantă care să ducă în cele din urmă la înlăturarea regimului Gaddafi.
Guvernul britanic şi-a exprimat speranţa ca în urma acestei conferinţe se va contura un sprijin puternic din partea comunităţii internaţionale pentru operaţiunile din Libia şi se va cădea de acord asupra unei strategii pe termen lung pentru acordarea de asistenţă umanitară.
La conferinţă vor participa, printre alţii, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, ministrul de externe american Hillary Clinton şi preşedintele Uniunii Africane, Jean Ping.
De asemenea, Liga Arabă va avea reprezentanţi la această reuniune, în timp ce alte aproximativ 40 de state, printre care şi România, vor fi reprezentante de miniştrii de externe, potrivit corespondentului RRA.