Slujba de înmormântare a Regiei Ana s-a încheiat
La Curtea de Argeș s-a încheiat ceremonia religioasă de înmormântare a Reginei Ana.
Articol de Radiojurnal, 13 August 2016, 14:35
CORESPONDENȚĂ DE LA CURTEA DE ARGEȘ. Cristian Curte, reporter RRA:
Chiar în acest moment, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana este luat.
Se aud aplauzele celor care au asistat la ceremonia religioasă a înmormântării Reginei Ana, iar soldaţii îmbrăcaţi în haine de gală au luat sicriul de o parte şi de alta a lui şi îl duc încet în noua necropolă regală.
E un moment emoţionant pentru mine, crescut într-o ţară cu tradiţie pur republicană, să asist la o înmormântare regală, o înmormântare pe care nu am mai văzut-o niciodată.
Să vezi sicriul acesta înveşmântat, în pavilionul Reginei Ana, un drapel superb, care are reprezentat un vultur de aur, având în centru stema României vechi şi totodată, să asist la o slujbă la care trei episcopi prohodesc o regină.
Înăuntru nu mai avem acces. Chiar în acest moment, sicriul a intrat deja în penumbra necropolei şi sunt nişte drapele de catifea purpurie care se lasă, pentru a nu mai îngădui nimănui să participe la partea a doua, anume, la înmormântarea propriu-zisă, care este o înmormântare cu caracter privat, la care asistă doar Familia Regală şi familiile regale din străinătate.
Sunt înăuntru criptele aşezate, aşteptându-i pe toţi membrii Familiei Regale a României.
Pentru asta a fost construită această necropolă.
Sunt aşezate în semicerc, orientate toate către Sfântul Altar, ca şi cum ar sta toţi să aştepte liturghia - evident, o trimitere către aşteptarea lui Hristos, cel care va veni la sfârşitul veacurilor.
Mormintele sunt aşezate pentru a-l aştepta.
Acolo îşi găseşte şi locul de veci Regina Ana a României, o regină care a ştiut să trăiască în simplitate, în mari lipsuri.
Spuneam, şi au spus toţi pe parcursul acestei zile, că a ştiut să muncească la fel ca orice femeie, la un magazin, ca simplă vânzătoare, apoi, la ferma ei.
De-a lungul timpului a ştiut să dovedească faptul că regalitatea nu e o chestie de orgoliu, ambiţie, grandoare, bani, ci până la urmă, o chestiune de nobleţe, care înseamnă simplitate şi ştiinţa de a sluji.
Este, cred, ceea ce reuşeşte să ne redea nouă, românilor, celor care am pierdut această tradiţie regală o dată cu instaurarea dictaturii comuniste, cea care l-a alungat pe Regele Mihai.
În atmosfera aceasta solemnă, în care corul cântă ultimele acorduri, iar mulţimea, încet, încet, începe să plece, îmi iau rămas bun de la dumneavoastră.
-----------------------------------------------
Cu câteva minute înaintea orei 16.00, cortegiul funerar al Reginei Ana ajungea la Curtea de Argeș.
A existat o mică întârziere faţă de programul stabilit iniţial, care prevedea ca în jurul orai 15.00 să aibă loc înmormântarea defunctei soţii a Regelui Mihai în noua Catedrală Ortodoxă de la Curtea de Argeş.
Sicriul a fost depus pe catafalcul din faţa noii catedrale.
Ceremonia religioasă a început în aer liber, pe esplanada din faţa noii necropole regale, după care va urma şi ceremonia privată a îngropării, la care publicul nu asistă şi la care sunt invitate să participe familiile regale din străinătate şi Familia Regală a României.
Slujba de înmormântare este oficiată de ÎPS Calinic, episcopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu alţi ierarhi şi preoţi.