Situaţia din Afganistan, pe agenda summit-ului NATO
A doua zi a summit-ului de la Lisabona este dedicată discuţiilor despre retragerea trupelor din Afganistan.
Articol de Luminiţa Apostol, 20 Noiembrie 2010, 13:22
Şefii de state şi guverne ai ţărilor membre NATO discută, sâmbătă, în cea de-a doua zi a summit-ului de la Lisabona, despre retragerea trupelor Alianţei din Afganistan.
Procesul este prevăzut să înceapă anul viitor şi să se încheie în 2014.
Şefii de stat şi de guvern din ţările contributoare la Forţa internaţională de asistenţă din Afganistan discută despre lansarea fazei de tranziţie spre preluarea de către această ţară, a propriilor sale atribuţii de securitate până la sfârşitul anului 2014.
Liderii din ţările NATO urmează să îşi dea acordul pentru începerea acestei faze de tranziţie care va dura până la sfârşitul anului 2014 şi la capătul căreia forţele de securitate afgane ar trebui să preia controlul întregului teritoriu al ţării de la forţele internaţionale.
Secretarul general al NATO a repetat, vineri, că Alianţa continuă să rămână angajată în Afganistan şi a spus că lecţiile operaţiunii din Afganistan au fost învăţate şi ele se regăsesc în măsuri concrete de gestionare a crizelor, în noul concept strategic aprobat aseară de liderii aliaţi.
Pe lângă acest document fundamental, trebuie spus că Alianţa a anunţat şi extinderea scutului antirachetă pentru a proteja şi populaţia şi teritoriile aliate, nu doar trupele, aşa cum se întâmplă în prezent.
În acelaşi timp, în paralel, a fost lansată o invitaţie Rusiei să participe la scutul antirachetă al NATO şi la sfârşitul summitului cu Rusia care va avea loc în sâmbătă după amiază este aşteptat răspunsul Moscovei.
SUA trimite tancuri performante în Afganistan
Între timp, Washingtonul a anunţat că va trimite luna viitoare în provincia afgană Helmand o companie de tancuri performante, prevăzute cu blindaj greu.
Anunţul de vineri al Pentagonului semnalează o escaladare a tacticilor agresive folosite în această toamnă de forţele americane pentru a-i ataca pe talibani.
Puşcaşii marini vor folosi, începând din primăvara viitoare, tancuri M1 Abrams în nordul provinciei Helmand, unde sunt angajaţi în lupte intense împotriva celulelor talibane.
Tancul M1 Abrams este cel mai rapid şi cel mai letal sistem de arme de luptă.
Contingentul de tancuri va permite efectuarea mai multor misiuni agresive, în vreme ce ar reduce riscurile pentru forţele Statelor Unite.
Un purtător de cuvânt al armatei a arătat că tancurile vin cu o mai bună detectare optică, o mai bună capacitate de manevră şi cu lovituri mai precise, ceea ce va permite izolarea insurgenţilor de centrele populare de civili.
Tancurile de 68 de tone vor permite trupelor să-i ţintească pe insurgenţi de la o distanţă mai mare decât este posibil de pe orice alt vehicul militar american, putând distruge o casă la mai mult de 1,5 kilometri distanţă. Iniţial vor fi desfăşurate 16 asemenea tancuri, dar numărul lor ar putea creşte, iar aria de operare a lor s-ar putea extinde în funcţie de nevoi, informează corespondentul Radio România la Washington, Doina Saiciuc.