Sistemul bancar și indicele ROBOR, în atenţia Comisiei Economice din Senat
Sistemul bancar din România şi modul de calcul al indicelui ROBOR au fost astăzi în atenţia Comisiei Economice din Senat.
Articol de Alina Stănuţă, 29 Ianuarie 2019, 13:22
La discuţiile din Comisia Economică a Senatului a participat şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, dar niciun reprezentant al Băncii Naţionale.
Comisia ar fi trebuit să analizeze şi impactul măsurilor luate prin Ordonanţa de urgenţă 114, numită şi "ordonanţa lăcomiei", dar ordinea de zi a fost schimbată.
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, declara în debutul şedinţei de la Comisia Economică faptul că este normal să fie prezent la Parlament pentru a discuta despre evoluţia ROBOR.
"Cred că din respect pentru cetăţenii care au credite în lei şi care sunt afectaţi de modul în care acest indice fluctuează, ar fi fost bine să avem o discuţie deschisă la Senat", mai spunea Eugen Teodorovici, în condiţiile în care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu s-a prezentat la discuţiile din Comisia Economică.
Eugen Teodorovici: E normal să fiu la Parlament, pentru că e un subiect extrem de important, acesta al modului în care ROBOR-ul se fixează şi cred că din respect pentru cetăţenii care au credite în lei şi care sunt afectaţi de modul în care acest nivel fluctuează, nivelul de rate, ar fi fost bine să avem o discuţie deschisă la nivel de Parlament.
Pe de altă parte, senatorul Daniel Zamfir arăta că invitaţia pe care a adresat-o guvernatorului BNR va fi înaintată către Biroul Permanent săptămâna viitoare, pentru a ajunge şi în această formă către BNR.
La întrebările jurnaliştilor, în urmă cu câteva minute, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a anunţat că proiectul de buget pentru anul 2019 va fi publicat pe site în câteva ore.
Forma finală a bugetului va fi decisă după întâlnirea pe care reprezentanţii Ministerului Finanaţelor o vor avea după-amiază cu liderii primarilor pe tema alocărilor bugetare din administraţia publică.
Eugen Teodorovici a adăugat că guvernul îşi doreşte fondurile disponibile să fie cheltuite în mod responsabil şi a dat asigurări că deficitul bugetar va fi de aproximativ 2,55%.
Sunt alocări suficiente pentru domenii importante, precum sănătatea sau educaţia, dar şi pentru instituţiile publice, a mai spus Eugen Teodorovici, care a mai precizat şi că se va respecta procentul de 2% din PIB de alocat Apărării.