Sistem sanitar românesc, un sistem cu disfuncţii majore
Îmbunătăţirea managementului financiar al sistemului sanitar, noi intervenţii în domeniul îngrijirilor de sănătate şi reorganizarea programelor naţionale de sănătate cu accent în zona de prevenţie reprezintă priorităţile Ministerului Sănătăţii.
Articol de Petruţa Obrejan, 30 August 2011, 17:27
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a susținut că actualul sistem sanitar prezintă disfuncții majore, iar starea de sănătate a populației este precară.
În opinia sa, aceste disfuncții sunt generate de subfinanțare, de lipsa transparenței în alocarea fondurilor, dar și de utlizarea necorespunzătoare sau ineficientă a fondurilor.
De asemenea, inechitățile în accesul la serviciile medicale și gradul de satisfacere scăzut al pacienților sunt alte caracteristici ale actualului sistem sanitar românesc.
Ladislau Ritli a afirmat că proiectul pe care îl susține are în vedere îmbunătățirea managementului financiar în sistem, intervenții în domeniul îngrijirilor medicale, precum și măsuri în domeniul prevenției.
El a adăugat că, se apropie de finalizarea proiectului de act normativ care va impune implementarea mecanismelor de clawback si payback, care vor fi aplicate producătorilor de medicamente.
”Taxa de clawback este cu efect reglare, ca să limităm consumul de medicamente la nivelul unor perioade când sumele erau suportabile din partea Casei de Asigurări şi din partea Ministerului Sănătăţii. Taxa de payback este aducător de venituri şi diferenţiat generice faţă de originale. Este vorba de persoanele autorizate pentru punerea pe piaţă a medicamentelor, pacientul nu trebuie să plătească”, a explicat ministrul sănătății.
Ladislau Ritli crede că actualul pachet de servicii medicale este nerealist, întrucât acoperă o sferă de afecțiuni mult prea largă.
”Nu putem să acoperim tot din contribuția pe care o avem de la contribuabil. Până la sfârșitul lunii decembrie vom avea un pachet de bază realist”, a subliniat ministrul.
”Este nevoie de un management eficient al banilor care intră în sistem”
Pentru o utilizare eficientă a banilor care intră în sistemul medical, susține Ladislau Ritli, este nevoie de o informatizare amplă și unitară a sistemului, atât prin implementarea cardului național de sănătate, cât și a fișei electronice.
Prin introducerea acestor măsuri, fraudele din distem, mai spunea Ritli, ar putea fi eliminate.
El a adăugat că, potrivit calculelor specialiștilor Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, prin implementarea acestor două măsuri s-ar face o economie de 1200 de milioane de lei.
Medicamentele inovative trebuie înlocuite cu genericele
Și această măsură, susține ministrul sănătății, ar duce la o economie de 150 de milioane de lei.
În plus, Ministerul Sănătății va putea exercita și un control asupra unităților sanitare, ceea ce, mai spunea Ladislau Ritli, înseamnă un control direct asupra activității financiar-contabile în aceste unități, și deci un management eficient.
”Aceste măsuri duc la cheltuirea mai eficientă a banului public, în sensul în care beneficiază mai mulți oameni și chiar într-o etapă ulterioară vrem ca să fie și stimulativ pentru activitățile medicale performante. Aceste măsuri sunt echivalente cu continuarea reformei care a fost inițiată în perioada anterioară”, a afirmat ministrul sănătății.
Centre de sănătate multifuncționale, o alternativă la spitale
Aceste centre de sănătate multifuncționale pot utiliza, a precizat ministrul sănătății, clădirile unde au fost desființate spitalele și pot organiza echipe de la medicul de familie, la medicul specialist, laboratoare și care poate să deservească o comunitate și să înlocuiască spitalizările continue.