SINTEZA activităţii Senatului. Senatorii trebuie să numească un nou judecător la CCR
Conducerea Senatului a stabilit luni ca procedura de numire a unui judecãtor la Curtea Constituţionalã a României să aibă loc pânã pe data de 1 iunie.
Articol de Alina Stănuţă, 22 Aprilie 2016, 10:54
Curtea Constituţionalã a declanşat procedura de numire a trei judecãtori deoarece pe 13 iulie expirã mandatele lui Augustin Zegrean, Tudorel Toader şi Valentin Puskas, spune vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru.
El a menţionat cã Biroul Permanent al Senatului a stabilit ca procedura de numire în locul lui Valentin Zoltan Puskas sã aibã loc pânã pe 1 iunie, având în vedere cã legea de organizare şi funcţionare a CCR prevede cã numirea trebuie sã aibã loc cu o lunã înaintea expirãrii mandatului iar Senatului îi revine un loc din cele trei.
Conform procedurii, Biroul permanent va trimite grupurilor parlamentare şi parlamentarilor scrisoarea Curţii prin care declanşeazã procedura de nominalizare.
Dupã nominalizare, grupurile parlamentare trimit la Comisia juridicã propunerile. Comisia va întocmi un raport, care se va vota în plen, decizia fiind luatã cu majoritate simplã.
Ofensa adusã unor însemne naţionale, pedepsitã cu închisoare
Senatul a adoptat tacit, ca primã camerã sesizatã,propunerea legislativã pentru modificarea şi completarea Codului Penal, care prevede introducerea unui nou capitol- ofensa adusã unor însemne naţionale.
Potrivit propunerii, fapta sãvãrşitã în public prin care se exprimã dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani iar cea prin care se exprimã dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritãţile , se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Însemnele României sunt, potrivit legii, drapelul ţãrii, ziua naţionalã, imnul sau stema iar prin dispreţ se înţelege lipsa de consideraţie sau defãimarea.
Proiectul de lege va fi transmis cãtre Camera Deputaţilor, ca for decizional.
Vânzătorul trebuie să suporte toate cheltuielile privind garanţia
Toate costurile privind garanţia, inclusiv transportul produsului în vederea recuperãrii preţului plãtit de consumator, se suportã de cãtre vânzãtor
Un amendament adoptat marţi de senatori la legea privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora prevede că vânzătorul trebuie să suporte toate cheltuielile privind garanţia.
Documentul aduce modificãri la reglementãrile deja existente în domeniu, în ceea ce priveşte obligaţiiile comerciantului şi drepturile consumatorului, atunci când sunt achiziţionate produse de folosinţã îndelungatã.
Actul normativ este iniţiat de Guvern şi are la bazã propunerile înaintate de ANPC iar Senatul este prima camerã sesizatã.
Reducerea numărului de parlamentari, respinsă
Propunerea legislativã care prevede reducerea numãrului de parlamentari la maxim 300 a fost respinsã de Senat.
Senatorii nu au fost de acord cu propunerea legislativă în plen.
Anterior şi comisia juridicã întocmise raport de respingere, motivând cã în acest an vor avea loc alegeri legislative iar Comisia de la Veneţia recomandã ca sistemul electoral sã nu fie modificat cu un an înainte.
Iniţiatorul propunerii, deputatul neafiliat Eugen Tomac, care activeaza în Partidul Mişcarea Popularã, afirma cã proiectul sãu avea la bazã rezultatul referendumului din 2009 iniţiat de preşedintele Traian Bãsescu.
Senatul este primã camerã sesizatã.