Sindicaliştii din educaţie ameninţă cu petiţii la Ministerul Educaţiei
Federaţia Sindicatelor Libere din Învaţământ a anunţat, miercuri, că va depune la registratura Ministerului Educaţiei 150.000 de petiţii semnate de membrii de sindicat care au obţinut în instanţă aplicarea legii privind creşterile salariale.
Articol de Alina Dobrinescu, 13 Aprilie 2011, 15:19
FSLI protestează faţă de Legea privind salarizarea în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, pe care o consideră un atac la adresa statutului profesional şi social al cadrelor didactice, se arată într-un comunicat de miercuri al federaţiei.
Astfel, joi, aproximativ 30 de membri de sindicat ai FSLI vor depune primele 60.000 de petiţii la registratura Ministerului Educaţiei.
Acesta este primul lot de petiţii formulate de membrii de sindicat, urmând ca restul sesizărilor să fie depuse în perioada următoare.
Preşedintele federaţiei, Simion Hăncescu, afirmă că în documente se solicită aplicarea Legii 221 şi după data de 1 ianuarie 2010.
"Este cererea legitimă formulată de membrii noştri de sindicat pentru a li se recunoaşte aplicarea Legii 221/2008 şi după data de 1 ianuarie 2010, aşa cum prevede Legea 330/2009. Dacă aceste petiţii nu sunt luate în considerare de către MECTS, colegii noştri vor fi nevoiţi să apeleze la justiţie, ceea ce implică un efort financiar suplimentar de peste un miliard de lei, pentru statul român, ţinând cont de faptul că prin instanţă se va solicita să se ia în calcul rata inflaţiei, precum şi dobânda aferentă", a declarat preşedinte FSLI, Simion Hancescu, citat în comunicat.
În 2012, angajaţii din învăţământ care au câştigat procesele pe Legea 221/2008 ar trebui să primească 34% din aceste drepturi salariale.
Salariile profesorilor nu pot fi majorate nici anul viitor cu 50%, creştere care ar putea fi decisă în mod demagogic şi populist, dar care ar pune ţara "pe butuci", declara, duminică, permierul Emil Boc, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV.
Emil Boc a spus că majorarea cu 50% a salariilor nu poate fi aplicată nici pentru profesori şi nici pentru altă categorie de bugetari.
Premierul a asigurat totodată din nou că efectele creşterii economice vor fi simţite "în buzunare" spre sfârşitul acestui an şi pe parcursul anului viitor.
Guvernul a decis, joi, să înceapă procedurile de angajare a răspunderii în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesorii care au câştigat drepturi salariale în instanţă.