Sindicaliştii Cartel-Alfa cer modificarea Legii dialogului social
Un miting organizat de Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa şi la care au participat circa 4000 de membri, a avut loc, marţi, în Piaţa Victoriei din capitală.
Articol de Politica Romaneasca, 07 Octombrie 2014, 12:30
Sindicaliştii marchează Ziua internaţională a muncii decente şi cer modificarea Legii dialogului social adoptate acum trei ani de guvernul Boc.
Sindicaliştii au cerut modificarea Legii dialogului social, adoptată acum trei ani de guvernul Boc, după cum a declarat pentru Radio România liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
"Solicitările noastre sunt în principal legate de relaţii de muncă normale pentru salariaţi. Adică dreptul la negociere, care astăzi practic este eliminat, dreptul la apărarea drepturilor lucrătorilor din România, dreptul la conflict de muncă, deci dreptul la grevă, care practic, conform legislaţiei în vigoare, este complet desfiinţat. Ceea ce dorim este ceea ce guvernul, când era în opoziţie, a promis: modificarea de urgenţă a legislaţiei muncii prin Legea 62, care a fost promovată prin asumarea răspunderii de către guvernul Boc în 2011 şi care practic a distrus dialogul social şi protecţia lucrătorilor din România, transformânud-i în nişte sclavi moderni", a declarat Hossu, potrivit reporterului RRA.
Peste patru mii de oameni au participat la miting, potrivit liderilor sindicali citaţi de reporterul RRA, Cătălin Trandafir.
Amintim că în 2 iulie 2012, liderii sindicali solicitau modificarea Legii dialogului social.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, atrăgea atenţia la acel moment, că mai puţin de 36% din lucrătorii din România sunt acoperiţi de un contract colectiv, în condiţiile în care până la 1 mai 2011 procentul acestora era de 98%.
"Dacă se va continua aplicarea legislaţiei actuale, fără modificare, practic contractele colective sectoriale vor dispărea complet, ceea ce mi se pare anormal, mai ales că angajamentul tuturor, inclusiv al acestor confederaţii patronale, este de a crea pacea socială, de a crea dialogul şi a fi participativi la dialogul social. Neplăcut este că de fapt ei nu doresc acest lucru, ci doresc eliminarea sindicatelor şi structurilor de dialog social din propriile lor întreprinderi, care reprezintă în general întreprinderi mici sau mijlocii", spunea la aceea dată, Bogdan Hossu.
Ştire în curs de actualizare.