Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă
Regizorul, actorul şi fostul senator Sergiu Nicolescu a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 03 Ianuarie 2013, 09:38
Regizorul Sergiu Nicolaescu, internat la Spitalul Elias, a murit joi dimineaţă ca urmare a unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe.
"În ultimele 48 de ore în evoluţia domnului Sergiu Nicolaescu au apărut complicaţii cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat şi care au condus la deces azi, 3 ianuarie 2013, ora 8,20", a anunţat purtătorul de cuvânt al Spitalului, printr-un comunicat de presă.
Doctorul Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias a declarat într-o conferinţă de presă, că regizorul Sergiu Nicolaescu a murit având diagnosticul de apendicită acută flegmonoasă perforată cu peritonită de vecinătate, cauza decesului constituind-o sindromul de detresă respiratorie acută, adică o alterare mai gravă a funcţiilor aparatului respirator.
Sergiu Nicolaescu fusese operat de peritonită pe 28 decembrie la spitalul Elias din Bucureşti.
El a fost internat, pe 26 decembrie, după ce a căzut.
Regizorul avea 82 de ani.
Reprezentanţii Spitalului Elias declarau că intervenţia chirurgicală a avut loc "în contextul afecţiunii digestive cronice benigne cunoscute".
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Elias, peritonita localizată cu punct de plecare apendicular a fost descoperită intraoperator şi a fost rezolvată laparoscopic.
Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu căzuse în timp ce se îndrepta spre garajul său, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat câteva coaste.
Mesajul emoţionant al lui Sergiu Nicolaescu în Senat: Mai am puţini ani de trăit
Sergiu Nicolescu a avut un mesaj emoţionant în decembrie, în ultima şedinţă a Senatului.
AUDIO Mesajul lui Sergiu Nicolaescu
"Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite", a spus Nicolaescu de la tribuna Senatului, în ultima şedinţă a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenţi.
Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament.
Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008.
Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în actuala legislatură.
Sergiu Nicolaescu a fost regizor, actor de film, scenarist şi producător de film, fiind totodată între cei care au luat parte la Revoluţia din 1989.
O viaţă închinată filmelor
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Dacii" (1966), "Mihai Viteazul" (1970), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul" (2008), film pentru care a obţinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în 2006.
Dacă filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea în rolul principal - creaţie de referinţă în istoria filmului românesc.
Despre "Mihai Viteazul", Sergiu Nicolaescu afirma că a fost cel mai greu film din cariera sa, cel mai greu "pariu" al său, dar că a meritat.
Studiourile Columbia ar fi dorit să producă filmul, într-o distribuţie de zile mari, cu Orson Welles, Elisabeth Taylor, Richard Burton şi cu Charleton Heston în rolul marelui voievod. Autorităţile vremii au decis, însă, că distribuţia filmului trebuie să fie exclusiv românească, iar filmările au fost realizate în Cehoslovacia şi în Turcia.