Senatul a respins proiectul Roşia Montană
Plenul Senatului a votat pentru respingerea proiectului de lege privind exploatarea de către firma Gold Corporation a zăcămintelor de la Roşia Montană.
Articol de Simona Mihăescu, 19 Noiembrie 2013, 13:40
Secretarul de stat, Gheorghe Hogea a afirmat că Guvernul susţine punctul de vedere adoptat de Comisia parlamentară specială, şi anume de respingere a proiectului.
Concluziile Comisiei speciale parlamentare pentru proiectul de exploatare de la Roşia Montană, au fost prezentate de preşedintele acesteia, senatorul PSD, Darius Vâlcov.
Acesta a spus că proiectul nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, el propune respingerea acestuia.
Vâlcov a propus analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redevenţelor şi a participaţiei statului în cazul exploatărilor miniere luând ca exemplul alte state.
Pentru respingerea proiectului s-au exprimat în plen reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare, cu excepţia PDL.
Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a afirmat că în tot proiectul nu există nicio garanţie, niciun control asupra cantităţii şi conţinutului zăcământului.
''Acea licenţă este nulă de drept, dvs. o ţineţi în viaţă. Nu s-a făcut o licitaţie, ea este nulă de drept. (...) Sunt cheltuieli şi daune, să plătească dl Ponta daunele", a spus Popa, citat de Agerpres.
"Aceste lucruri vor fi lămurite la Parchet", a completat preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că toţi cei implicaţi şi care şi-au dat semnăturile în acest dosar nu vor avea sărbători liniştite, pentru că raportul Comisiei parlamentare a fost trimis deja la Parchetul General.
Anunţul acestuia a venit după o serie de dezvăluiri făcute de la microfon de social-democrata Gabriela Firea, membră a Comisiei speciale, care a afirmat că românii trebuie să afle că momentul în care s-a acordat licenţa de exploatare pentru acest proiect este anul 1998, iar cel care a făcut acest lucru este Radu Berceanu, ministru al industriilor în acea perioadă.
Tot în 1998, a adăugat Gabriela Firea, tot printr-o semnătură a lui Radu Berceanu, s-a transferat licenţa cu titlu gratuit de la acţionarul minoritar român la acţionarul majoritar străin şi, totodată, participaţia statului, acţiunile, au fost diluate de la 33% la 19%.
Senatorii democrat-liberali nu au participat la lucrările comisiei şi nici la votul asupra raportului Comisiei.