Senatul a decis: "Nu" comercializării drogurilor uşoare
O iniţiativă legislativă prin care se interzice comercializarea oricăror plante şi substanţe psihotrope a fost adoptată, miercuri, de Senat.
27 Aprilie 2011, 19:36
Iniţiatorul, senatorul Mario Oprea, a atras atenţia că depistarea aşa-numitelor "substanţe etnobotanice" este din ce în ce mai grea.
"Substanţele de azi nu mai figurează pe liste, vânzându-se chiar ca stimulente pentru îngrijirea plantelor, iar cei care le consumă ştiu acest lucru. De asemenea, nu au mai fost importate din China, ci din Bulgaria, nemaifigurând astfel pe listă. Li s-a schimbat numele substanţelor, păstrându-se doar precursorii celor interzise, iarăşi, lucru care nu poate fi depistat. Consecinţele nu pot fi mai rele decât falimentarea acestor "magazine de vize", pe care nimeni nu le mai doreşte şi care au posibilitatea să câştige şi 200 de milioane de lei pe zi pe sănătatea acestor copii", susţine Mario Oprea.
Reprezentantul guvernului, secretarul de stat Raed Arafat, a atras atenţia că generalizarea interzicerii oricăror substanţe, indiferent de destinaţie sau scopul activităţii, va afecta inclusiv cercetarea ştiinţifică.
"Ar putea fi perturbate activităţi importante, cum ar fi procurarea martorilor necesari pentru analizarea drogurilor în laboratorul central de analiză a drogurilor", a declarat Raed Arafat.
Nici preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, nu a susţinut propunerea legislativă.
"Ea ar crea mai multă confuzie decât să clarifice, ea nu ar adăuga nimic la sistemul sancţionatoriu existent, astăzi, în legislaţia românească şi ar crea nişte interdicţii care ar fi de-a dreptul păgubitoare atât pentru economia României, cât şi pentru dereglarea unor activităţi care se desfăşoară de zeci de ani de zile în România", susţine Toni Greblă.
Ceilalţi senatori au subliniat că propunerea legislativă, care poate fi îmbunătăţită la Camera Deputaţilor, decizională, reprezintă un semnal politic faţă de tragediile care se produc zilnic.
"Să rugăm şi Ministerul Sănătăţii să se implice în realizarea unui text juridic corect, în aşa fel încât să stopăm acest fenomen care este mai mult decât îngrijorător pentru generaţia tânără, pentru sănătatea acestei generaţii, altfel, ajungem într-un moment în care nu mai putem să intervenim ca să stopăm proliferarea lor", a atras atenţia Ecaterina Andronescu, senator PSD.
Votul senatorilor a fost aproape de unanimitate, 65 pentru, o abţinere, niciunul împotrivă.