Senatul a aprobat Acordul de asociere între UE şi Republica Moldova
Clasa politică de la Bucureşti, aproape fără excepţie, consideră că asocierea Moldovei la Uniunea Europeană reprezintă un moment istoric, care va avea consecinţe pozitive importante pentru economia şi societatea din ţara vecină.
Articol de Radio România, 03 Iulie 2014, 07:56
Proiectul de lege care rectifică acordul de asociere între UE şi Republica Moldova a fost aprobat de Senat cu 122 de voturi pentru, fără voturi împotrivă sau abţineri.
Rezultatul a fost primit cu aplauze de senatori, reuniţi în sesiune extraordinară.
În timpul dezbaterilor generale, ministrul de externe Titus Corlăţean a reafirmat că este un moment istoric prin care fraţii de peste Prut - cum a spus Titus Corlăţean - reintră în familia europeană.
Acordul recunoaşte aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, a mai precizat şeful diplomaţiei, care a vorbit şi despre consecinţele pozitive în plan economic.
"Se estimează, pe baza evaluărilor Comisiei Europene, că în următorii ani PIB al Republicii Moldova va avea o creştere medie anuală de 5,4%, e o creştere importantă într-o ţară al cărui nivel economic, îl cunoaştem, este încă modest, se va oferi platforma unei creşteri substanţiale a exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE, o creştere de aproximativ 16% şi consecinţe în planul puterii de cumpărare salariale în Republica Moldova, o temă extrem de importantă", a spus Titus Corlăţean.
Liberalii, prin vocea senatorului Benoni Ardelean, au susţinut că este un moment cu veritabilă încărcătură istorică şi o garanţie a faptului că drumul spre Europa este ireversibil.
"Acest document crucial pentru perspectivele europene al Republicii Moldova şi a celorlalte două ţări este cu atât mai important cu cât este însoţit de creerea unei zone aprofundate şi cuprinzătoare de liber schimb cu UE, ceea ce se traduce într-un acces mai facil al produselor acestor state pe piaţa a peste 500 de milioane de consumatori ai UE şi, totodată, prin instituirea în sarcina autorităţilor de la Chişinău, Tibilisi şi Kiev, obligaţia de a armoniza legislaţia internă relevantă cu standardele UE", a spus Benoni Ardelean.
Proiectul de lege a fost ratificat , miercuri, şi de Camera Depuaţilor.
Acordul, semnat săptămâna trecută, la Bruxelles, a trecut, tot miercuri, prin parlamentul de la Chişinău şi urmează să fie ratificat de parlamentele tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii.