Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, reţinută
Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a fost reţinută pentru corupţie.
Articol de Radio România, 28 Mai 2013, 20:56
Ea este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit bani şi bunuri de peste o sută de mii de lei, pentru ca 68 de persoane să fie încadrate ilegal în grad de handicap.
Marţi, s-a consumat un nou capitol în scandalul izbucnit în urmă cu câteva zile la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova.
După ce directorul instituţiei, Vasilica Florea, a fost demisă din funcţie pentru modul defectuos în care a gestionat situaţia persoanelor cu handicap, ignorând legislaţia în vigoare şi chemând la evaluare persoane netransportabile sau cu handicap major, marţi, a fost reţinută de către procurorii Direcţiei Anticorupţie serviciul teritorial Ploieşti preşedinta Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Hanidcap pentru acuzaţia de luare de mită, abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi fals intelectual.
Medicul Viorica Oniga, până în prezent nesancţionată administrativ, este acuzată că a eliberat certificate de handicap pentru 68 de persoane care nu sufereau de bolile menţionate, nu puteau fi încadrate în grad de handicap, primind pentru aceasta sume de bani şi bunuri în valoare de aproximativ 97.200 de lei.
În sarcina Vioricăi Oniga s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată, despre care anchetatorii spun că au fost săvârşite între anii 2006 şi 2012.
Pe de altă parte, alte şase persoane, care sunt din afara sistemului, sunt cercetate, deocamdată, în această cauză, două dintre ele fiind deja arestate preventiv.
Conform procurorilor, „în perioada 2006 – 2012, în calitate de preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, inculpata Oniga Viorica a primit, în mod repetat, de la Oprea Georgeta (n.n. - în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la înşelăciune, toate în formă continuată) şi de la alţi cinci intermediari (dintre care inculpaţii Gabor Sorin Octavian şi Neacşu Georgeta – ambii arestaţi preventiv în cauză), sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, în schimb, să îşi încalce atribuţiile de serviciu”.
Până în prezent, conform informaţiilor oficiale furnizate de reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au fost identificate 68 de persoane care au primit, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile.
Alături de doctor Viorica Oniga, a mai fost reţinută şi Oprea Georgeta, sub acuzare de dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la înşelăciune, mai informează corespondetul RRA.