Secţiile de votare din Mehedinţi, neprotejate împotriva incendiilor
Secţiile de votare din Mehedinţi nu sunt amenajate corespunzător pentru a putea reacţiona în caz de incendiu, constatare făcută abia la controlul organizat pentru alegerile din 10 iunie.
Articol de Mihai Bădescu, 07 Iunie 2012, 14:32
Instalaţii electrice improvizate sau stingătoare cu termen de valabilitate expirat sunt printre problemele pe care le constată, în aceste zile, pompierii din Mehedinţi la controalele din secţiile de votare.
Grav este că majoritatea secţiilor sunt în şcoli.
Prin urmare, este nevoie de alegeri pentru ca asemenea deficienţe să fie observate de cineva.
Cu doar câteva zile înainte de alegeri, multe dintre secţiile de votare verificate de către pompieri nu sunt amenajate corespunzător din punct de vedere al siguranţei împotriva incendiilor.
În 30% din cele peste 150 de secţii controlate în Mehedinţi au fost descoperite nereguli.
Situaţia este gravă, mai ales că încălcarea normelor PSI a fost constatată în şcoli.
De aici, putem deduce că în multe cazuri capitolul "Prevenire incendii" în instituţiile de învăţământ este deficitară.
Un aspect este totuşi pozitiv - pe acolo pe unde au trecut, pompierii au cerut ca situaţiile să fie remediate urgent.
"Controalele la locaţiile unde vor fi amenajate secţii de votare se vor desfăşura până la data de 9 iunie. Până azi au fost verificate 154 de locaţii. Pentru deficienţele care n-au putut fi remediate, s-au aplicat 44 de avertismente. Cele mai frecvente nereguli au fost exploatarea instalaţiilor electrice cu improvizaţii, căi de acces nemarcate vizibil sau îngustate din cauza unor obiecte de mobilier şi stingătoare neverificate sau termen de valabilitate expirat.", a spus Ramona Nistor, purtător de cuvânt.
Inspectorii de prevenire verifică dacă sunt respectate condiţiile de securitate la incendiu şi protecţie civilă.
Este vitală dotarea cu mijloace de primă intervenţie pentru stingerea incendiilor, starea căilor de acces şi evacuare şi modul de întreţinere şi exploatare a instalaţiilor electrice.
În plus, recomandările pompierilor sunt următoarele, potrivit colonelului Ion Pintilă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi.
►Este interzis fumatul
►Este interzisă utilizarea focului deschis
►Este interzisă folosirea oricărui mijloc de aprindere
►În situaţia în care, dintr-o cauză sau alta se rămâne fără energie electrică şi se apelează la mijloacele de iluminat cu flacără închisă, deci lămpi sau felinare, acestea vor fi amplasate în locuri în care să prevină răsturnarea accidentală sau lovirea lor.
►În caz de pericol, în primul rând personalul care asigură organizarea votării trebuie să evacueze imediat toate persoanele din încăperea respectivă.
În plus este important, în măsura în care nu sunt puse vieţi în pericol, ca în caz de incendiu să fie evacuate din secţia de votare bunurile importante - urne de vot, buletine de vot, ştampile, liste electorale şi alte documente - iar până la sosorea pompierilor, membrii secţiei de votare trebuie să acţioneze cu stingătoare pentru localizarea incendiului.