Se extind protestele din penitenciare
În 12 penitenciare din ţară au avut loc în ultimele zile proteste ale deţinuţilor faţă de condiţiile din închisori - precizează Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Articol de Radio România, 14 Iulie 2016, 07:26
Aceştia sunt nemulţumiţi, în principal, de supraaglomerare şi de serviciile medicale şi cer, totodată, participarea la activităţi lucrative, micşorarea perioadei de detenţie şi a termenelor de eliberare condiţionată.
În 10 dintre penitenciare protestele s-au redus la deţinuţi care refuză hrana.45 de deţinuţi din cei aproximativ
1.000 de la Penitenciarul Aiud, au refuzat, ieri, mâncarea furnizată de instituţie, în semn de solidaritate cu protestul deţinuţilor din celelalte unităţi din ţară - a declarat aseară, pentru Radio România Cluj, comisarul şef Valentin Nazare, comandantul Penitenciarului Aiud.
După cum a trasmis corespondentul RRA, Cezar Firu, persoanele în cauză s-au hrănit cu alimente primite în pachete de la familii sau de la magazinul din incinta închisorii.
Potrivit reporterului RRA, Ramona Alexandrescu, pe lângă cei din penitenciarul din Aiud, multe dintre persoanele lipsite de libertate din alte unităţi de detenţie au refuzat hrana, respectiv: la Botoşani, Iaşi, Poarta Albă, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Bucureşti, Tulcea, Bistriţa şi Deva.
Probleme mai mari s-au înregistrat la Botoşani şi Bistriţa, unde condamnaţii au protestat zgomotos în curte sau pe acoperiş.
La Botoşani a fost nevoie şi de intervenţia trupelor speciale ale Ministerului de Interne - după cum a transmis corespondenta RRA, Gina Poenaru.
La Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Tulcea, deţinuţii s-au solidarizat cu cei din ţară, dar nu s-au înregistrat proteste violente.
Ministrul justiţiei, Raluca Prună, a declarat ieri că escaladarea conflictelor din penitenciare nu foloseşte nimănui şi a dat asigurări că problemele semnalate de deţinuţi, cum ar fi supraaglomerarea, vor fi analizate împreună cu Guvernul.