Schimbări în sănătate. Mai puţine internări şi pacienţi trataţi ambulatoriu
Cea mai importantă schimbare în sistemul de sănătate se referă la tratarea pacienţilor în ambulatoriu, iar 300 de diagnostice nu vor mai fi internabile.
Articol de Radio România, 09 Mai 2014, 08:10
Mai puţine internări şi cât mai multe probleme de sănătate rezolvate în sistem ambulatoriu.
Sunt cele mai importante schimbări care ar urma să aibă loc în sistemul medical românesc de la 1 iunie, dată la care vor intra în vigoare noul contract-cadru şi pachetul de bază.
Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, spune că este vorba de o formă îmbunătăţiţă a pachetului de servicii medicale de bază rezultată în urma discuţiilor cu toate asociaţiile profesionale.
"S-a creat spaţiul bugetar necesar astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să-şi efectueze investigaţiile paraclinice în ambulatoriu, medicii în ambulatoriu să interpreteze aceste investigaţii şi să poată rezolva şi monitoriza aceste cazuri în regim ambulatoriu. În ceea ce priveşte serviciile spitaliceşti, aici va exista o reglementare conform căreia o serie de aproximativ 300 de diagnostice nu vor mai fi internabile şi va exista, de asemenea, o listă a diagnosticelor şi a serviciilor care se vor efectua în spitalizare de zi, lucru care până acum nu exista", a spus Radu Ţibichi.
Preşedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astărăstoae, atrage însă atenţia că micile modificări nu vor duce la creşterea calităţii actului medical sau a gradului de satisfacţie a pacientului.
El susţine că trebuie rezolvată în primul rând subfinanţarea, problema fundamentală a sistemului de sănătate, prin alocarea a 6% din bugetul pe anul viitor.