Scandalul din justiţie continuă. Asociaţia Magistraţilor cere demisia membrilor CSM
Asociaţia Magistraţilor din România cere revocarea tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
Articol de Alina Dobrinescu, 09 Ianuarie 2013, 15:11
Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat, miercuri, la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.
Cererea a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România Norel Popescu şi Gabriela Baltag.
Aceştia au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.
Pe de altă parte, judecătoare Mădălina Afrăsinei, de la Tribunalul Bucureşti, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a venit la şedinţa plenului CSM, urmând să ceară amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.
Judecătoarea a invocat începerea Adunărilor Generale ale Judecătorilor de revocare din funcţia de membri ai CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.
Afrăsineri a precizat că la Tribunalul Bucureşti şi la Judecătoria Sector 5 au avut loc Adunările Generale de revocare, la fel şi în Piteşti, "iar mâine urmează Clujul".
Întrebată cum vede alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al CSM, Afrăsinei a spus că "problema este a acestui procuror, în condiţiile în care mandatele de anul trecut au fost dezastruoase", magistratul făcând referire şi la mandatul judecătoarei Alina Ghica.
Totodată, Mădălina Afrăsinei a afirmat că "mai rău de atât nu crede că se poate, întrucât au arătat că nu sunt în stare să gestioneze problemele delicate ale sistemului".
"Mă îndoiesc că vor putea în acest an", a conchis Afrăsinei.
De la şedinţa plenului CSM au lipsit Livia Stanciu şi Daniel Morar, care au comunicat că nu se vor prezenta, precum şi Adrian Neacşu şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
Şedinţa Plenului CSM a fost anunţată pentru ora 15:00, pe ordinea de zi fiind şi alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
Săptămâna trecută şedinţa plenului CSM a fost amânată din lipsă de cvorum
Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată pentru săptămâna aceasta, după ce şedinţa din 4 ianuarie a fost suspendată din lipsă de cvorum. Atunci şi-au depus candidaturile pentru această funcţie judecătorii Alina Ghica (ce a deţinut funcţia de preşedinte în 2012-n.r.) şi Cristi Danileţ.
Anterior procedurii de desemnare a vicepreşedintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă preşedinte al Consiliului, ea începându-şi mandatul de luni, 7 ianuarie.
Luni, Judecătoria Râmnicu -Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, din cauză că a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei.
"În şedinţa din data de 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004, republicată", se arată într-un comuncat de presă al Judecătoriei Râmnicu-Vâlcea.
Monica Prejmereanu: Şedinţa plenului CSM, reprogramată
Purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, a anunţat că şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii s-a amânat miercuri din lipsă de cvorum.
"Şedinţa de azi practic nu a putut să aibă loc ca urmare a lipsei de cvorum şi la solicitarea asociaţilor profesionale ale magistraţilor. Ca urmare a absenţei a doi membri CSM care sunt în concediu la acest moment şi a lipsei de la şedinţă a ministrului Justiţiei, a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a reprezentantului Ministerului Public în CSM, şedinţa nu a avut loc şi urmează să fie reprogramată la o dată ulterioară care va fi comunicată", a afirmat reprezentantul CSM.
Prejmereanu a precizat că discuţiile avute de membri CSM cu reprezentanţii asociaţilor profesionale ale magistraţilor nu au fost punctuale şi foarte detaliate, ci s-a luat act de solicitarea acestora de amânarea a şedinţei, urmând ca această cerere şi argumentele care au stat la baza ei să fie analizate şi comunicat ulterior un punct de vedere.
Monica Prejmereanu a adăugat că nu poate comenta la acest moment poziţia Asociaţiei Magistraţilor din România, atâta vreme cât nu sunt analizate argumentele ce stau la baza acesteia.
"Firesc este să nu putem anticipa niciun fel de poziţie decât în urma analize", a spus ea.