Scăderea preţului la medicamente îngrijorează distribuitorii
Distribuitorii de medicamente şi farmaciştii sunt îngrijoraţi de viitoarea scădere a preţului la medicamente.
Articol de Adriana Turea, 23 Iunie 2015, 13:22
Ei spun că vor avea parte de pierderi iar în decurs de un an de zile, unele farmacii s-ar putea închide.
La o dezbatere privind problemele din sistemul sanitar, specialiştii s-au referit la anunţata scădere a preţurilor la medicamente - cu 20% de la 1 iulie.
Tot de atunci vor intra în vigoare şi două cataloage de preţuri.
Unul dintre cele două cataloage este catalogul naţional public şi va cuprinde preţurile maximale ale medicamentelor, el fiind utilizat cu cei care nu au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, explică reporterul RRA.
Cel de-al doilea catalog este canamedul şi conţine preţurile mici cele care vor fi decontate de stat.
Până în prezent 900 de medicamente au dispărut de pe piaţa din România din diferite motive, fie au fost retrase de pe piaţă, fie nu au mai fost profitabile pentru producători.
Pe lângă aceste în urma actualizării preţurilor aproximativ 1200 de medicamente au ajuns să coste foarte puţin, explică preşedintele Asociaţiei Producătorilorde Medicamente Generice din România, Dragoş Damian.
"S-ar putea ca aceste medicamente să nu mai fie nevoie să fie compensate în cele din urmă deşi hipertensiunea arterială şi hipercolestomiile reprezintă totuşi ucigaşii nr. 1 în lume, pe de altă parte dacă scoatem din compensare aceste medicamente medicamentele să zicem aşa zis ieftine s-ar putea ca milioane de români care erau obişnuiţi să le cimpere decontat să trebuiască să plătească sume extrem de importante din buzunar pentru a le cumpăra", arată acesta.
De asemenea preşedintele Asociaţiei Distribuitorilr şi ritailerilor farmaceutici din România, Robert Popescu susţine că preţurile mici la medicamente vor duce la pierderi mari pentru farmacii şi distribuitori, iar în decurs de un an ar pytea să se închidă unele farmacii.
Cardul de sănătate, obligatoriu la 1 august
Tot la dezbaterea de astăzi s-a anunţat că noul card naţional de sănătate va fi obligatoriu de la 1 august.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea a precizat că în luna mai s-au făcut economii de peste 90 de milioane de lei faţă de aprilie, datorită noilor carduri.
Toate economiile obţinute vor rămâne în sistem şi se vor regăsi în calitatea şi canitatea serviciilor.
Datele obţinute din sistemul informatic arată că două treimi din serviciile medicale au fost acordate cu cardul.