Scade încrederea în sistemul medical
Românii spun că asistentele şi infirmierii, din categoriile de personal şi chirurgia, dintre sectoarele medicale, sunt cele mai vizate de aşa-numitele plăţi infomale, altfel spus, şpăgile care se dau în sistemul sanitar, arată un studiu de cercetare.
Articol de Daniela Mănuţă, 01 Noiembrie 2013, 15:19
Încrederea în sistemul medical românesc este scăzută, arată un studiu cu privire la comportamentul populaţiei faţă de unităţile sanitare şi farmaceutice.
Conform datelor prezentate vineri de două companii de cercetare, chirurgia medicală se află pe prima poziţie atunci când vine vorba de recompense financiare acordate de pacienţi, valoarea medie a acestora fiind de 608 lei.
Locul al doilea este ocupat de tratamentul la medicul specialist, în valoare medie de 204 lei.
Asistentele, "cele mai recompensate"
Dacă ne referim la personalul medical, asistentele sunt primele pe lista pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea, 40% dintre participanţii la studiu declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale, urmate de medicii ginecologi şi internişti.
Directorul unei companii care a realizat cercetarea, Lăcrămioara Loghin, spune că aceste atenţii sunt oferite de oameni în speranţa că vor primi un tratament mai bun.
"Avem 7% - 8% dintre români care au menţionat că au făcut aceste plăţi informale în sistemul privat, unde ştim că procedurile şi regulile sunt cu totul altele decât în sistemul public, dar românii dacă nu ştiu ei că nu au bonusat personalul medical nu au încredere că se va aloca întreaga atenţie şi vor beneficia de calitatea serviciilor pe care o aşteaptă", a spus Lăcrămioara Loghin.
Potrivit aceluiaşi studiu, aproape 20% dintre pacienţii care s-au internat în spital au fost dezamăgiţi de experienţa trăită în unitatea medicală în care s-au internat, pentru că - spun ei - curăţenia din saloane a lăsat de dorit, iar modul în care s-a comunicat cu asistentele a dezamăgit aproape un sfert dintre pacienţii intervievaţi.
Cercetarea a fost realizată în perioada 22 - 29 octombrie, pe un eşantion de o mie de persoane, la nivel urban şi a fost realizată de compania Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resources, la comanda Institutului Aspen România.