Şapte legi pentru care Guvernul de la Chişinău îşi asumă răspunderea
Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat, astăzi, răspunderea, în faţa parlamentului în privinţa unui pachet de şapte legi.
Articol de Mihaela Enache, 27 Septembrie 2016, 17:07
Şedinţa parlamentului a început cu un adevărat scandal: deputaţii socialişti au blocat tribuna centrală.
Atmosfera a fost tensionată, iar opoziţia a anunţat că va înainta o moţiune de cenzură împotriva guvernului.
Prezentând cele şapte proiecte asupra cărora guvernul şi-a asumat răspunderea, premierul Pavel Filip a precizat că acestea ţin de amendarea legislaţiei privind sistemul bancar şi modificarea bugetului pentru acest an, în sensul reducerii veniturilor şi a cheltuielilor.
Cel mai criticat este proiectul care prevede transformarea în datorie publică a creditelor de urgenţă acordate celor trei bănci falimentare: Banca de Economii, Banca Socială şi UniBank.
Băncile respective au fost acuzate că ar fi fost implicate, în 2014, în tranzacţii frauduloase de proporţii, făcând să dispară fără urmă circa un miliard de dolari.
Băncilor li s-a acordat un credit de urgenţă de aproximativ 700 de milioane de dolari, sumă care urmează să fie întoarsă Băncii Naţionale a Moldovei în termen de 25 de ani, cu o dobândă fixă de 5%.
Premierul Pavel Filip a argumentat că legile trebuie să intre în vigoare cât mai repede, de aceea a fost necesară asumarea răspunderii guvernului.
El a precizat că adoptarea acestor legi este o precondiţie pentru semnarea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional.
Partidele de opoziţie au criticat acest proiect şi au anunţat că vor înainta o moţiune de cenzură împotriva guvernului, a transmis de la Chişinău Ala Boţan.