Sănătatea şi fondurile europene, provocările noului guvern
De la mărirea ratei de absorbţie a fondurilor europene la implementarea Legii sănătăţii şi amendarea Constituţiei, lunile următoare vor prezenta o serie de provocări pentru coaliţia de guvernare şi Cabinetul Ponta.
Articol de Cătălin Gomboş, 20 Decembrie 2012, 09:44
Unul dintre domeniile-cheie asupra căruia executivul va trebui să se concentreze anul viitor este cel al sănătăţii, unde se aşteaptă adoptarea Legii sănătăţii, dar şi a unui pachet de acte normative care să facă posibilă implementarea acesteia, după cum declara consilierul premierului pe probleme de sănătate, Vasile Cepoi.
"Durata de implementare este între trei şi cinci ani minimum şi presupune o serie de schimbări în etape. Pe de o parte, restructurarea sistemului de asigurări, transformarea lui dintr-un sistem bazat pe instituţii de stat, foarte funcţionăresc şi foarte birocratic, într-un sistem asociativ de tip mutualist, unde autoritatea asiguratului creşte. Asta presupune o reorganizare a caselor de asigurări, dar, mai mult decât atât, presupune o profesionalizare a sistemului de asigurări de sănătate", a spus Cepoi.
Un alt domeniu important este cel al întreprinderilor mici şi mijlocii, puternic afectat de criza economică.
Lipsa banilor şi impozitarea excesivă afectează IMM-urile, care se aşteaptă la o serie de măsuri de la noul ministru, Maria Grapini, după cum i-a declarat credactorului RRA, , Daniel Neguţ, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, Liviu Rogojinaru.
"Aşteptările sunt foarte mari: continuarea Programului Kogălniceanu, acordarea de microcredite către IMM-uri, o predictibilitate pentru IMM-uri; din punct de vedere al business-ului, către ce anume trebuie să ne îndreptăm business-urile? Am înţeles că actualul guvern pune accentul pe agricultură, pe energie, pe dezvoltare teritorială, dar trebuie să vedem cum anume se vor dezvolta aceste puncte, în contextul unei economii care, din nefericire, nu ne este foarte favorabilă nu numai nouă, dar întregii Europe", a declarat Liviu Rogojinaru.
În noul guvern propus de Victor Ponta există şi un Minister al Fondurilor Europene, care preia o parte din atribuţiile Ministerului Afacerilor Europene.
Acesta îşi începe activitatea în contextul unei rate scăzute de absorbţie a fondurilor europene în general şi a blocării banilor acordaţi în cadrul programului de creştere a competitivităţii.