Salariile bugetarilor cresc din 2011
Premierul nu a precizat cu cât vor creşte veniturile bugetarilor dar a spus că aceştia vor recupera o parte din banii pierduţi prin reducerea salariilor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 02 Octombrie 2010, 09:36
Salariile din sectorul bugetar, inclusiv salariul minim, vor creşte anul viitor, astfel încât se va recupera o parte din diminuarea de 25% impusă de Guvern, a anunţat premierul Emil Boc la postul public de televiziune.
"Se va recupera o parte importantă din banii pierduţi în acest an de bugetari, dar atât cât ţara îşi permite", a spus Boc.
Premierul nu a specificat însă cu cât vor creşte veniturile în sectorul bugetar comparativ cu nivelul actual, din moment ce proiectul Legii salarizării unitare este în stadiu de elaborare.
Referitor la pensii, Emil Boc a declarat că acestea vor fi îngheţate în 2011, cu precizarea că legea din domeniu nu prevede diminuarea lor.
Impozitul forfetar loveşte în restaurante şi pensiuni
Impozitul forfetar, care se va aplica din anul 2011, va ţinti domeniile cu gradul cel mai ridicat de evaziune fiscală, printre care cele ale restaurantelor şi pensiunilor turistice, a sugerat, vineri, prim-ministrul Emil Boc, la TVR1.
El a recunoscut, însă, că nu ştie exact, în acest moment, care vor fi domeniile la care se va aplica impozitul forfetar.
'Nu ştiu exact cum va arăta. Toată lumea vorbeşte de restaurante, de pensiuni, că sunt domeniile cu gradul cel mai ridicat de evaziune fiscală, ei le vor identifica şi acolo se va aplica ţintit o formă sau alta de impozitare punctuală', a spus Boc, la postul public de televiziune.
El a susţinut că impozitul minim, care va fi eliminat de la 1 octombrie 2010, şi-a produs efectul dorit - de a scoate de pe piaţă firmele folosite în tranzacţii fictive.
"Eu cred că a fost o măsură care, la timpul ei, şi-a produs efectele de a elimina de pe piaţă acele firme care se ocupau numai cu şmecherii, adică de partea aceea de stare de pasivitate şi de a folosi la tranzacţii fictive. Şi atunci ele au fost puse în postura să opteze dacă rămân în activitate sau nu. 80% dintre firmele care au dispărut, au dispărut pe baza acestui criteriu. Acum, trecem într-o altă etapă şi ţintim mecanismul impozitării către domenii cu grad ridicat de fiscalitate", a explicat Boc.
În altă ordine de idei, el a spus că măsurile de sprijinire pentru tinerii antreprenori, care urmează să fie adoptate de Guvern, în cursul săptămânii viitoare, vor consta în garanţii de stat pentru obţinerea de credite, ajutoare de stat de până la 10.000 de euro, precum şi în scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru o parte din angajaţii firmelor înfiinţate de întreprinzătorii cu vârsta de maximum 35 de ani.