Rusia şi NATO, schimb de informaţii pe tema securităţii
Ministrul de externe Teodor Baconschi susţine că Rusia nu va participa la scutul antirachetă, dar Rusia şi NATO vor face schimb de informaţii.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Octombrie 2011, 11:37
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat la lucrările Adunării Parlamentare a NATO care se desfăşoară la Palatul Parlamentului din Bucureşti, că Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică vor face schimburi de informaţii pe tema securităţii europene.
El a precizat, însă, că Rusia nu va participa efectiv la scutul american antirachetă.
La rândul său, secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a declarat că sistemul aliat de apărare antirachetă are o contribuţie europeană valoroasă prin implicarea României, Poloniei, Turciei şi prin interesul manifestat recent de Spania şi Olanda de a se alătura acestui proces.
El a reafirmat că sistemul antirachetă, care va avea o bază la Deveselu, este doar defensiv şi nu poate fi transformat într-unul ofensiv.
Scutul antirachetă, un proiect "pus în slujba viitorului NATO"
Teodor Baconschi afirmă că România este hotărâtă să coopereze au aliaţii pentru a definitiva proiectul scutului antirachetă.
Dincolo de faptul că acesta este un proiect strategic, România îl priveşte ca pe unul pus în slujba viitorului.
"Suntem hotărâţi să cooperăm cu aliaţii pentru a definitiva proiectul, unul dintre cele mai importante care va fi prezentat la summitul de la Chicago, anul viitor", a spus ministrul Teodor Baconschi la lucrările Comisiei politice din cadrul Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară la Bucureşti.
Minsitrul de externe a mai spus că prin ratificarea proiectului privind scutul antirachtă de către Parlamentul României, vom trimite un mesaj clar aliaţilor şi partenerilor noştri că România este hotărâtă să contribuie în mod substanţial la securitatea Alianţei.
"În acest context, ratificarea lui de către Parlamentul din România va permite intrarea lui în vigoare anul viitor. Aceasta reprezintă, în acelaşi timp, o declaraţie din partea României că vrea să se achite în întregime de obligaţiile sale faţă de Alianţă şi faţă de ceilalţi membri", a mai sublinit Baconschi.
Ministrul român de externe le-a mulţumit, în discursul său, parlamentarilor români pentru sprijinul acordat implicării ţării noastre în misiuni şi proiecte NATO.
Vizita preşedintelui la Washington, o confirmare a parteneriatul România - SUA
Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu,a afirmat că vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington pe 13 septembrie a confirmat rolul jucat de România, din ce în ce mai important, şi parteneriatul între România şi Statele Unite ale Americii.
"Semnarea acordului între România şi SUA a fost unul dintre punctele focale ale acestei vizite. Unul dintre punctele cele mai importante ale vizitei, acordul care a fost semnat şi care vine să întărească rolul jucat de România în NATO în ceea ce priveşte împiedicarea ameninţărilor împotriva Alianţei", a spus Bogdan Aurescu în cadrul comisiilor Adunării Parlamentare a NATO.
El a subliniat faptul că acordul privind instalarea scutului antirachetă în România reprezintă un subiect foarte important în agenda publică.
"Riscurile şi ameninţările sunt legate de provocările din actualul nostru sistem şi din mediul în care trăim. În zona geografică în care se află România, în sud-estul Europei, ameninţările sunt din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune", a evidenţiat Bogdan Aurescu.
Secretarul de stat a adăugat că în toată zona euroatlantică s-a dovedit că riscurile "sunt din ce în ce mai mari în termeni de proliferare a acestor ameninţări".
Peste 350 de membri al legislativelor din cele 26 de state membre ale Alianţei şi delegaţi din ţările asociate, partenere şi observatoare discută la Bucureşti cu prilejul celei de-a 57-a sesiuni a Adunării Parlamentare a NATO probleme de interes privind securitatea internaţională.
Preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Karl Lamers a salutat, vineri, decizia României de a găzdui componente cheie ale sistemului de apărare antirachetă apreciind că aceasta reprezintă o contribuţie vitală la securitatea întregii alianţe.