"Romii au drepturi fundamentale care trebuie respectate"
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei , Mevlut Kavasoglu, se află în vizită în ţara noastră pentru a discuta, printre altele, şi despre situaţia romilor .
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 August 2010, 09:40
Situaţia minorităţilor, cu accent pe problematica romilor şi reforma Curţii Europene a Drepturilor Omului sunt temele centrale ale vizitei pe care preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei o întreprinde până pe 1 septembrie în România.
Mevlut Kavasoglu are programate întâlniri cu înalţi demnitari ai statului român, cu Patriarhul Daniel, dar şi o vizită la Tulcea.
Într-un interviu acordat corespondentei Radio România Actualităţi la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă, oficialul a subliniat faptul că romii au drepturi fundamentale care trebuie respectate şi nu ar trebui să fie discriminaţi, sau să devină ţinta unor atacuri xenofobe sau rasiste.
"Cred că statele europene ar trebui să înţeleagă că romii sunt fiinţe umane, au drepturi fundamentale care trebuie respectate şi nu ar trebui să fie discriminaţi, sau să devină ţinta unor atacuri xenofobe sau rasiste. Aceasta este prioritatea noastră, iar România ar trebui să coopereze cu alte ţări pentru a explica situaţia şi modul în care ar putea să se realizeze o cooperare pentru ca romilor să le fie respectate drepturile, inclusiv dreptul la educaţie", a spus Mevlut Kavasoglu.
Vizita la Bucureşti are loc după ce Consiliul Europei a criticat Franţa pentru repatrierile imigranţilor romi în ţările lor de origine.
Franţa a hotărât repatrierea romilor
Franţa a decis, săptămâna trecută, repatrierea cetăţenilor romi de origine română şi bulgară, în baza noii politici de securitate anunţate recent de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Aproape o sutã de romi au ajuns joi dupã-amiazã în Bucureşti, 14 dintre ei pe Aeroportul Otopeni, restul la aeroportul din Bãneasa.
Autoritãţile de la Paris spun cã romii sunt trimişi în ţãrile de origine voluntar şi individual, chiar dacã în avioane sunt grupuri.
Ministerul de Externe al României a explicat, pentru RADIO ROMÂNIA, cã termenul de repatriere voluntarã este specific dreptului administrativ francez şi nu se regãseşte în reglementãrile europene.
Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, deputatul Nicolae Pãun, considerã cã Franţa a tolerat multã vreme taberele de romi, iar acum face deportãri.