România vrea să devină lider regional în domeniul securităţii cibernetice
România şi-a propus să devină lider regional în domeniul securităţii cibernetice, iar un prim pas este organizarea la Bucureşti, în aceste zile, a unui summit regional în domeniu.
Articol de Carmen Gavrilă, 12 Mai 2015, 19:50
Premierul Victor Ponta, a susţinut, în cadrul summit-ului regional pe tema securității cibernetice, că guvernele au nevoie de sprijinul sectorului privat pentru a face faţă acestui tip de ameninţări şi a dat exemplu sistemul de securitate cibernetică din SUA.
Ideea centrală la summit este implicarea sectorului privat în strategiile şi politicile de securitate cibernetică.
De altfel, adjunctul secretarului Comerţului din SUA, Bruce Andrews, a prezentat astăzi la summit strategia americană pentru securitate cibernetică, bazată pe colaborarea între agenţiile guvernamentale şi sectorul privat.
"Riscurile cibernetice cresc, iar autorităţile trebuie să colaboreze cu sectorul privat pentru a dezvolta soluţii tehnologice şi politici care să răspundă acestor ameninţări grave", a spus Bruce Andrews.
O problemă este faptul că noile ameninţări sfidează graniţele, aşa că sunt o provocare pentru modelul tradiţional de apărare a ţărilor şi cetăţenilor, de aceea NATO are o politică de apărare cibernetică şi a inclus-o în exerciţii, programe de antrenament, dar şi în planificarea de operaţiuni, a spus şeful Diviziei NATO pentru Riscuri Emergente, Sorin Ducaru.
"Apărarea cibernetică este legată de principala datorie a NATO, apărarea colectivă. Pentru că am asistat la folosirea în creştere a ciberneticii în operaţiuni militare, pe care le numim războaie hibrid", a susținut Sorin Ducaru.
La summit, astăzi, 20 de mari companii americane din IT şi-au prezentat portofoliile şi rolul în strategia americană de securitate cibernetică.