România va participa la impunerea embargo-ului împotriva Libiei
CSAT-ul a decis, în şedinţa de marţi seara, implicarea României în impunerea condiţiilor de respectare a embargo-ului cu fregata "Regele Ferdinand" şi cu doi ofiţeri de stat major din Forţele Navale.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Martie 2011, 22:19
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după şedinţa CSAT, că România va participa cu 205 militari la bordul fregatei "Regele Ferdinand" şi cu doi ofiţeri de stat-major, în total 207 militari, ofiţeri şi subofiţeri.
"Spre exemplu - dacă discutăm de zona maritimă, acolo noi ne putem asuma responsabilităţi -de blocare a oricărei nave suspecte că ar transporta, spre exemplu, armament către Libia. Şi o navă militară poate să facă acest lucru cu uşurinţă în raport cu o navă comercială: o somează şi, dacă nu, trage", a susţinut şeful statului.
El a adăugat că Guvernul urmează să aloce resursa financiară necesară pentru ca fregata "Regele Ferdinand" să opereze în Marea Mediterană în conformitate cu directiva NATO.
"Pentru operarea timp de trei luni în Marea Mediterană sunt necesare 4,5 milioane euro, pe care îi va aloca guvernul în următoarea şedinţă de guvern", a declarat preşedintele.
Traian Băsescu a mai spus că astfel România îşi va respecta angajamentele în cadrul Alianţei Nord Atlantice, care a solicitat participarea forţelor navale române la operaţiunile din Marea Mediterană.
"Suntem stat membru NATO. Când este o decizie NATO, trebuie să găsim resurse. Guvernul va trebui să pună la dispoziţie resurse. În CSAT sunt membri şi ministrul de finanţe şi primul-ministru, deci trebuie să găsească resurse pentru punerea în aplicare a deciziei CSAT şi pentru respectarea obligaţiilor pe care România le are faţă de Alianţa NATO", a explicat Traian Băsescu.
Referindu-se la recentele acţiuni ale Coaliţiei împotriva actualului regim libian, Traian Băsescu, a afirmat că Franţa, Marea Britanie şi SUA nu acţionează sub imperiul nevoii de a controlafluxurile de ţiţei, întrucât această motivaţie nu există, ci doar pentru a sprijini populaţia libiană împotriva unui lider politic "care nu mai răspunde niciunui parametru pentru a putea râmâne şef ".
"În momentul de faţă, marii beneficiari ai resurselor petroliere din Libia sunt exact aceste ţări. Prima Italia, a doua Franţa, a treia Marea Britanie şi SUA. Deci, nu au nevoie de un război pentru a primi ceea ce deja au. Cred că ar fi bine să fie abordări inteligente.(...) Un lider politic care omoară propria lui populaţie", a mai declarat şeful statului.
Suplimentarea trupelor din Afganistan
CSAT a analizat, marţi, în şedinţă, şi contribuţia României pentru accelerarea procesului de tranziţie în
Afganistan şi a decis suplimentarea cu 66 de jandarmi.
"Cei 66 de jandarmi având misiunea de a participa la instruirea forţelor de ordine publică în Afganistan. Şi costurile pentru această operaţiune vor fi aprobate de guvern în următoarea şedinţă", a mai spus preşedintele.