România va avea registru electoral din 2013
Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a anunţat că registrul electoral va fi operaţional de la 1 ianuarie 2013.
Articol de Flori Doman, 12 Noiembrie 2012, 15:07
Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a declarat, luni, la dezbaterea "Administrarea proceselor electorale: realitate şi bune practici", că baza de date centralizată, adică registrul electoral, va fi operaţională de la 1 ianuarie 2013, aceasta urmând a sta la baza elaborării listelor electorale permanente.
"În sfârşit, în România, o să avem un Registru al alegătorilor. Din perspectiva discuţiilor care au avut loc după referendum (n.r. cel pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu), era bine dacă aveam finanţare şi era operaţional încă din acest an. De la 1 ianuarie nu vom mai funcţiona după baza de date de la evidenţa populaţiei, vom avea un Registru al alegătorilor administrat de AEP şi care oferă alegătorilor şi partidelor politice o serie de beneficii ", a spus Marian Muhuleţ.
El a precizat că registrul va conţine datele tuturor cetăţenilor cu drept de vot din România.
"Registrul electoral este o bază de date centralizată la nivelul AEP care va conţine datele tuturor cetăţenilor cu drept de vot din România. Nu ne vom mai baza pe datele a Evidenţei populaţiei. Registrul electoral va fi o bază de date care va avea ca sursă de informaţii atât date de la evidenţa populaţiei, cât şi primării, servicii de evidenţă a populaţiei la nivel local, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe", a spus vicepreşedintele AEP.
De asemenea, a subliniat faptul că primarii vor avea responsabilitatea deplină asupra datelor conţinute de registrul electoral.
"Fiecare primar va avea pe computerul de la primărie în perioada electorală această bază de date şi va putea să menţioneze în timp real care cetăţeni au decedat - ei emiţând certificatele de deces - care şi-au schimbat numele, domiciliul şi va putea actualiza baza de date a localităţii sale în timp real. Astfel, nu se vor mai găsi persoane decedate, omise din lista electorală sau cu date personale incorecte", a spus el.
Marian Muhuleţ a arătat că registrul electoral va asigura opţiunea alegătorilor de a decide unde-şi exercită dreptul de vot: la domiciliu sau la adresa de reşedinţă, în cazul în care beneficiază de aşa ceva.
El a anunţat că în perioada următoare, începând cu data de 15 noiembrie, AEP va derula un program de pregătire la nivel naţional pentru toate primăriile, fiecare primărie având obligaţia să trimită la această pregătire câte doi reprezentanţi care vor fi operatori ai registrului.
Vicepreşedintele AEP a mai spus că registrul electoral va putea fi folosit de la alegerile europarlamentare, posibil şi la referendumul de revizuire a Constituţiei de anul viitor, dacă acesta va fi convocat, precum şi la alegerile locale parţiale, care sunt mult mai dese.
Totodată, a precizat că pentru anul viitor AEP va elabora un standard de cost pentru o secţie de votare.
"Să avem un standard de cost pentru secţiile de votare, cât trebuie cheltuit pentru o secţie de votare, pentru că există diferenţe mari de la localitate la localitate", a mai menţionat Muhuleţ.