România "trebuie să negocieze favorabil" poziţia în noua politică agricolă comună
Poziţia României în chestiunea politicii agricole comune a Uniunii Europene, dar şi atragerea fondurilor comunitare, se află printre obiectivele noului ministru, Stelian Fuia.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 12 Februarie 2012, 11:07
Agricultura românească trebuie să reuşească să acceseze cele două miliarde şi jumătate de euro care îi stau la dispoziţie de la Uniunea Europeană în acest an.
Într-un interviu pentru Radio România Antena Satelor, noul ministru, Stelian Fuia, a mai spus că este necesar ca România să-şi negocieze cât mai favorabil poziţia în noua politică agricolă 2014 - 2020 a Uniunii Europene.
"Eu doresc ca fermierul român să obţină aceleaşi condiţii ca şi fermierul din vestul Europei. După aceea, este o promisiune şi o obligaţie să le dăm fermierilor români camerele agricole cât mai repede posibil, pentru că din 2014 vor fi pe noul pachet agricol comun foarte mulţi bani pentru consultanţa agricolă, bani pe care aceste camere agricole îi pot accesa, a spus ministrul.
Fondurile europene, "balon de oxigen" pentru agricultură
Pentru noul ministru Stelian Fuia, preluarea Agriculturii este o provocare maximă şi a fixat deja primul obiectiv.
"Este un minister foarte greu, iar obiectivul meu este foarte clar - să-l transform într-un minister al economiei rurale. Este foarte important să accelerăm absorbţia fondurilor europene pentru că este un minister cu multe fonduri alocate, iar de anul acesta minsiterul are de accesat între 2,4 şi 2,6 miliarde de euro ceea ce înseamnă circa 40% din cât s-a angajat să atragă Guvernul României", a declarat noul ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la preluarea mandatului.
Fostul ministru, Valeriu Tabără, spune că la minister va fi continuitatea prin venirea lui Fuia.
"Stelian Fuia vine din domeniu, cunoaşte domeniul şi poate să rezolve tot ceea ce eu nu am putut rezolva în mandatul meu. La ora actuală, agricultura are un grad de absorbţie de 50% pe plăţi directe şi de 33,2% pe investiţii, iar în perioada următoare trebuie să pregătim politica agricolă pentru perioda 2014-2020", a spus Valeriu Tabără".
Trei miliarde de euro pentru agricultorii români
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă,că noua politică agricolă a continentului urmăreşte creşterea producţiei, a productivităţii şi a calităţii produselor agricole.
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a atras atenţia că viitoarea politică agricolă comună nu trebuie considerată ca fiind un "shop" în care fiecare să vină şi să cumpere ce doreşte.
"Nu e bine să considerăm această politică agricolă comună un shop în care fiecare vine şi cumpără ce doreşte. Faptul că vom reduce o parte din subvenţii şi că reechilibrăm plăţile nu înseamnă că se poate vorbi despre perdanţi. Mi se pare normal să facem armonizări şi aceste adaptări pentru că altfel spiritul comunitar nu va evolua. Sper ca la sfârşitul procesului decizional întregul sector agricol european să fie câştigător. Şi sper, de asemenea, ca şi contribuabilii europeni să fie câştigători prin calitatea produselor. Restul sunt discuţii care fac parte din procesul decizional", a afirmat Cioloş.
Pentru România vor fi alocate în plus din noul buget agricol european peste 3 miliarde de euro, bani destinaţi fermelor mici, dar şi celor mari, iar tinerii vor beneficia de avantaje suplimentare.