România, afectată de consumul excesiv de antibiotice
România se confruntă cu probleme foarte mari de rezistenţă bacteriană, una dintre cauze fiind consumul excesiv de antibiotice, arată date oficiale.
Articol de Radiojurnal, 21 Noiembrie 2016, 17:19
La nivel internaţional, Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că aproximativ 50% dintre reţetele pentru antibiotice nu sunt necesare, ele fiind rezultatul solicitării paceintului sau al incertitudinii în diagnosticare.
Potrivit statisticilor, în ţara noastră jumătate dintre pacienţii internaţi în spitale primesc tratament cu antibiotic, ceea ce ne clasează pe locul al doilea în Europa la consum.
Mai mult, aproximativ 3% din populaţie utilizează antibiotice zilnic, iar 90% din consum se face în afara spitalului.
"Pe de o parte, pacienţii şi familiie lor solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmacistului să le elibereze aceste antibiotice fără prescripţie medicală. Pe de altă parte, prescriptorii recomandă antibiotice inutile din mai multe motive: fie din lipsa informaţiilor medicale actualizate, fie la presiunea pacientului sau a familiei, fie datorită persuasiunii companiilor farma. Şi mai este un aspect care a reieşit dintr-un studiu realizat în 28 de state europene: în societăţile unde există corupţie, regulile sunt încălcate, nu sunt respectate ghidurile şi protocoalele terapeutice", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţi .
Astăzi, Ministerul Sănătăţii a început o campanie publică de informare cu privire la consumul raţional de antibiotice şi la riscurile prezentate de folosirea excesivă şi eronată a medicamentelor din această gamă.