Ritli Ladislau: Este posibilă varianta asumării pe noua lege a sănătăţii
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a anunţat că noua lege-cadru a sănătăţii ar putea fi adoptată prin asumarea răspunderii.
Articol de Andreea Prisăcariu, 29 Noiembrie 2011, 17:53
Şeful de la Sănătate a declarat că documentul va fi finalizat până la mijlocul lunii decembrie, după care va intra în dezbatere publică.
El şi-a exprimat speranţa că proiectul, despre care spune că va aduce un plus de calitate sistemului medical, va fi finalizat până la mijlocul lunii decembrie şi va intra în dezbatere publică.
"Încercăm să oferim mai multă coerenţă în asigurarea serviciilor. De asemenea, spitalele, care vor avea posibilitate de organziare mult mai permisivă, o să aibă servicii de calitate mai bune, personalul să fie mai bine retribuit, o serie de mecanisme, care, astăzi, lipsesc din sistem, din păcate", a anunţat Ritli Ladislau.
Ritli Ladislau a mai spus că prin noul act normativ "încărcătura populaţiei nu creşte decât într-o măsură mică".
"În măsura în care pachetul de bază va avea anumite limitări. Pentru restul serviciilor medicale fiecare va trebui să facă o asigurare medicală suplimentară, care nu este obligatorie, este voluntară. Altă încărcătură pentru populaţie nu este. În rest, încercăm să oferim cât mai multă coerenţă în asigurarea serviciilor', a precizat Ritli Ladisalu.
Ministrul sănătăţii a adăugat că, de asemenea, spitalele vor avea posibilitatea de organizare mult mai permisivă, în ideea de a oferi servicii de mai bună calitate şi a avea personal mai bine retribuit.
"Politica spitalului să fie decisă de managerul spitalului, şi nu în altă parte. Deci, o serie de mecanisme care astăzi lipsesc din sistem, din păcate", a mai declarat Ladislau Ritli.
În replică, fostul ministru al sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, apreciază că noua lege va politiza sistemul şi va limita accesul oamenilor la serviciile medicale.
"Vor face un pachet de bază, care va reduce accesul, cu 40 - 60%, al oamenilor, la servicii medicale, vor introduce asigurări private şi, atunci, numai cine va avea bani va putea să mai aibă o speranţă că în baza acelor asigurări ar putea să primească ceva servicii medicale şi va fi o derobare a responsabilităţilor statului pentru starea de sănătate a populaţiei", susţine Eugen Nicolăescu.
Eugen Nicolăescu a mai precizat că, în cazul în care puterea îşi va asuma răspunderea pentru această lege, opoziţia va depune o moţiune de cenzură.
Medicii preferă străinătatea
De la începutul anului aproape 2000 de medici au plecat din sistem, reiese din datele Colegiului Medicilor
Potrivit Institutului Naţional de Statistică rata de neocupare este cea mai mare în sectorul sanitar.
Ministerul de resort a primit în trecut acceptul deblocării unui număr de posturi în ciuda prevederii guvernamentale de ocupare a unui post la şapte plecări.
Raportul ar urma să se micşoreze anul viitor, afirma recent premierul Emil Boc.