Revin ploile. Cod galben şi portocaliu de precipitaţii abundente
Miercuri dimineaţă opt judeţe erau deja sub cod galben de precipitaţii abundente, care de la ora 12:00, se va transforma în portocaliu.
Articol de Radio România, 14 Mai 2014, 08:36
UPDATE Codurile portocalii, emise de meteorologi, sunt valabile de miercuri după amiaz, până la noapte, până la ora 2:00.
Corespondenţii Radio România Actualităţi transmt, că primăriile din judeţele vizate sunt în alertă, în condiţiile în care şi hidrologii au emis cod portocaliu de inundaţii pe râurile Drincea - din judeţul Mehedinţi, Desnăţui superior - din judeţul Dolj, pe Jiu şi pe afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj.
Locuitorii din Mehedinţi, afectaţi deja de inundaţiile de la începutul lunii spun acum că se pregătesc de ce este mai rău - după cum transmite corespondentul RRA, Mihai Bădescu:
Sunt zece zile de când s-au trezit în gospodării cu apele ieşite din matcă ale râului dezlănţuit şi cele 50 de familii din satul mehedinţean Gvardiniţa trăiesc din nou cu teamă din cauza ameninţării apei.
Oamenii nu au uitat nici acum momentele dramatice şi încearcă să-şi protejeze gospodăriile. În acelaşi timp, şi autorităţile sunt în alertă.
Constantin Vlăduţi, primar Bălăciţa: Iau vreo o sută de saci de rafie din depozit şi să încarc nisip, să-mi pun tot nisipul pe care îl am în curte şi îl foloseam pentru construcţie, să încarc, să-l pun acolo să-mi fac un zid, preventiv. Ne-a anunţat de cod galben până pe data de 15, orele 18:00, cod galben de ploi, după care, sigur, o să vină şi cod de inundaţii, la volumul de apă care se preconizează că o să ajungă. Am dat dispoziţie pentru permanenţă în cadrul primăriei, avem cel care se ocupă, băiatul care se ocupă cu siutaţiile de urgenţă deja este în Gvardiniţa să anunţe că zona-i inundabilă, că ne vom confrunta din nou cu astfel de precipitaţii. Avem pe drum o maşină de la Apele Române, care ne aduce nisip să putem să încărcăm saci de nisip pentru baraje, dacă este nevoie, în calea apei.
În Mehedinţi, ultimele inundaţii au afectat circă 100 de gospodării.
Apele au intrat în 60 de locuinţe şi au acoperit şi afectat peste trei mii de hectare de culturi agricole.
În atenţie este şi judeţul Dâmboviţa, unde, săptămâna trecutăm, s-au produs alunecări de teren care au afectat nouă localităţi.
Codul hidrologic portocaliu se emite în situaţia în care sunt foarte probabile fenomene meteorologie periculoase, de intensitate mare şi risc crescut de viituri, mai ales pe râurile mici.
Peste o mie de angajaţi de la Apele Române şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă sunt pregătiţi să intervină cu utilaje şi saci de nisip acolo unde va fi nevoie.
Un nou comandament de vreme rea va avea loc la ora 15:00, deci peste mai puţin de două ore, la Ministerul de Interne, unde vicepremierul Gabriel Oprea va avea o videoconferinţă cu prefecţii judeţelor afectate.
De la ora 12.00 avertizarea de cod galben va fi extinsă în alte 24 de judeţe.
Sunt ferite, deocamdată, de precipitaţii doar nord-vestul şi sud-estul ţării.
Potrivit , directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ioan Sandu, în anumite judeţe se vor acumula cantităţi mari de apă.
"Judeţele Mehedinţi, Caraş şi partea de munte a judeţului Gorj - sunt cantităţi de precipitaţii care se cumulează, nu sunt intensităţi mari într-un timp foarte scurt, dar acolo plouă tot timpul până joi seara şi s-ar putea şi după aceea. Celelalte şase judeţe - Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea - sunt cantităţi foarte mari de precipitaţii în 5-6 ore. După amiază este posibil ca Administraţia Naţională de Meteorologie să emită cod portocaliu pentru o perioadă de trei ore pentru Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, inclusiv Bucureşti", a anunţat Ioan Sandu.
Hidrologii avertizează că apele din tot sudul ţării ar putea depăşi cotele de atenţie sau chiar de inundaţii.
Judeţele Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Gorj sunt deja sub cod galben de risc de inundaţii, care de la ora 9:00, se va transforma în portocaliu.
Aceeaşi avertizare se extinde, de la ora 14,00 şi la judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea, iar de la ora 20:00, mai cuprinde şi Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Ialomiţa.
Situaţia va fi premanent monitorizată de autorităţi, iar peste o mie de angajaţi de la Apele Române şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătiţi să intervină cu utilaje şi saci de nisip, acolo unde va fi nevoie.
Premierul le-a cerut prefecţilor, marţi, într-o videoconferinţă, să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea efectelor ploilor.
Guvernul a pregătit şi materiale de construcţii pentru refacerea imobilelor afectate de recentele inundaţii, dar acestea vor fi trimise în zonele afectate numai după încetarea ploilor, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea.