Ascultă Radio România Actualitaţi Live

RETROSPECTIVA săptămânii la Guvern

Guvernul României a aprobat în această săptămână rectificarea bugetară, a doua din acest an, dar şi Momorandumuri şi Ordonanţe de Urgenţă.

RETROSPECTIVA săptămânii la Guvern

Articol de Alin Şerbănescu, 24 Octombrie 2015, 08:22

Guvernul a aprobat in sedinta de Guvern de marti un Memorandum de cooperare între Ministerul Educației și Cercetării din România și Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina pentru anii de învățământ 2015-2018.

Potrivit acestui document, părțile își vor acorda, pe bază de reciprocitate si burse de studii in instituțiile de învățământ superior, burse pentru perfecționarea cunoștințelor de limbă și literatură română și respectiv, de limbă și literatură ucraineană:

În cazul cetățenilor români de origine ucraineană și respectiv, cetățenilor ucraineni de origine română se vor acorda până la 50 de burse pentru studii universitare de licență și tot atâtea pentru masterat;până la 10 burse de studii pentru doctorat și tot atâtea pentru rezidențiat.

Pentru studenți, cât și pentru cadre didactice, vor mai fi acordate câte 5 burse pentru participarea la cursurile de vară de limbă, literatură și civilizație română, respectiv ucraineană

Partea română va acorda burse și pentru specializările medicale.

În plus, atât România, cât și Ucraina, vor sprijini studiul limbii materne și a altor discipline în limba maternă prin efectuarea reciprocă a unor schimburi anuale de educatori, profesori de limba romana si ucraineana, dar si profesori care predau alte discipline, precum si elevi si studeni.

Conform protocolului încheiat, atât România, cât și Ucraina vor sprijini stabilirea și dezvoltarea relațiilor directe între institutele de perfecționare din România și centrele de formare continuă a cadrelor didactice din Ucraina. Părțile vor mai realiza schimburi de literatură de specialitate într-o gamă largă de domenii, precum și schimburi de instrumente multimedia în domeniul educației.

Tot in sedinta de Guvern de marti, Executivul a aprobat, un proiect de Lege prin care se creează un cadru adecvat în ceea ce privește procedura națională de desemnare a infrastructurilor critice europene (ICE), în deplin acord cu opinia Comisiei Europene și aliniindu-se bunelor practici din statele membre UE.

ICE se referă la acele infrastructuri critice naţionale a căror perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ asupra a cel puţin două state membre ale Uniunii Europene. Conform actului normativ, desemnarea ICE se realizează pe baza consimțământului scris al autorităților competente din România și din statele membre care ar putea fi afectate semnificativ, cu acceptul statului membru pe al cărui teritoriu se află infrastructura care urmează să fie desemnată drept ICE. De asemenea, se instituie regula aprobării desemnării infrastructurilor critice europene în mod similar infrastructurilor critice naționale, prin hotărâre a Guvernului.

Executivul a mai decis introducerea unor noi molecule în lista medicamentelor compensate și gratuite, printre care și cele pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C și a cirozei hepatice C, care astfel vor putea fi acordate bolnavilor cu stadiu de fibroza F4.

Decizia a fost luată prin aprobarea unei Hotărâri care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Măsura este posibilă ca urmare a încheierii contractului cost-volum-rezultat, în data de 1 octombrie, între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și unul dintre Deținătorii Autorizației de Punere pe Piață.

Începând de săptămâna viitoare, pacienţii pot începe investigațiile necesare pentru a fi depuse la dosarul medical, în vederea aprobării tratamentului fără interferon.

Rectificarea bugetară

Vineri a avut loc o sedinta extraordinara de Guvern in cadrul careia a fost aprobata a doua rectificare bugetara din acest an.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca toate ministerele si autoritatile care au solicitat fonduri le-au şi primit.

Astfel Ministerul de Interne a primit 270 de milioane de lei pentru plata suplimentului de hrana, Ministerul Apararii Nationale, 500 de milioane pentru o mai buna functionare si ministerul de Externe 130 de milioane de lei pentru activitatile specifice misiunilor diplomatice si consulare. Fonduri suplimentare au primit si Ministerul Sanatatii, al Energiei, Ministerul Agriculturii, cel al Dezvoltarii Regionale precum si autoritatile locale, a mai precizat premierul Victor Ponta

La rectificare bugetara de vineri au fost alocate fonduri si Ministerului Educatiei, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Justitiei, Ministerului Transporturilor si Secretariatului General pentru Culte.

Au primit sumele solicitate si Administratia Prezidentiala, Parlamentul, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Transmisiuni Speciale. Au fost alocate si fonduri pentru plata in avans a sumelor datorate profesorilor, magistratilor sau functionarilor publici, care au castigat in instanta procesele impotriva fostului Guvern Boc. Premierul Victor Ponta a dat asigurari ca aceasta noua rectificare nu va afecta tinta de deficit a Romaniei, care se va mentineanul acesta la 1,86 la suta din PIB.

Guvernul a mai decis saptamana aceasta ca Romania sa participle la Campania "Turn the World Blue", in contextul sarbatoririi pe data de 24 octombrie a 70 de ani de existenta a Organizatiei Natiunilor Unite.

În cadrul campaniei, monumente sau cladiri oficiale din întreaga lume, printre care si Palatul Victoria vor fi iluminate în culoare albastra.

În cadrul sedintei de guvern de vineri a fost aprobata si o Ordonanta de Urgenta care creeaza conditii pentru servicii publice mai bune la nivelul autoritatilor publice locale, în mai multe domenii: furnizarea agentului termic catre populatie, îmbunatatirea mecanismului de finantare a obiectivelor de investitii prin Programul national de dezvoltare locala si dotarea cu noi microbuze scolare, se arata intr-un comunicat de presa.

Potrivit actului normativ, unitatile administrativ-teritoriale (UAT) pot solicita, anul acesta, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 700 milioane lei, în principal pentru finantarea fara sincope a cheltuielilor necesare pentru asigurarea furnizarii energiei termice în sezonul rece.

Împrumuturile pot viza, de asemenea, proiectele derulate de Unitatile administrativ-teritoriale în cadrul programelor europene sau a celor guvernamentale.

Este vorba despre asigurarea sumelor pentru prefinantarea ori cofinantarea proiectelor, respectiv pentru finantarea corectiilor financiare aplicate acestora.

Contractele de finantare vor fi multianuale, încheiate pe o perioada de cel mult 4 ani, iar finantarea va fi asiguirata pâna la finalizare a obiectivelor incluse în program.

Mecanismul de implementare va asigura predictibilitatea resurselor alocate, precum si posibilitatea ca sursele de finantare (buget de stat, buget local, fonduri structurale) sa fie complementare.

Ordonanta de Urgenta aprobata autorizeaza Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa achizitioneze, în limita bugetului aprobat cu aceasta destinatie, microbuze ori autobuze scolare pentru dotarea unitatilor administrativ-teritoriale din mediul rural, din municipii sau orase care au sate si localitati componente, precum si pentru a fi donate Republicii Moldova, în conditiile legii si conform acordurilor internationale dintre cele doua guverne.

Noua prevedere raspunde solicitarilor adresate de comunitatile locale, care au identificat nevoi suplimentare cu privire la transportul elevilor din unitatile de învatamânt preuniversitar de stat.

De asemenea, raspunde scrisorii adresate de Primul-Ministru al Republicii Moldova, prin care solicita Guvernului României donarea a 100 de microbuze scolare, asa cum s-a convenit în cadrul sedintei comune a Guvernelor celor doua state din 22 septembrie 2015.

Un alt act normative adoptat de catre executiv prevede ca Agentia Nationala pentru Egalitate de sanse între Femei si Barbati din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice va avea o serie de noi atributii specifice în domeniul prevenirii si combaterii violentei.

În acest scop, numarul de posturi din cadrul Agentiei va creste de la 33 la 50, urmând ca în cadrul acestei structuri sa fie înfiintata Directia pentru Prevenirea si Combaterea Violentei în Familie, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Masura consolidarii activitatii de prevenire si combatere a violentei a fost luata, ca raspuns la tendinta de crestere a numarului de cazuri de violenta în familie înregistrata în ultimii ani.

Strategia nationala în domeniul achizitiilor publice , este un alt document important aprobat vineri de Guvern.

Documentul are ca scop crearea unui cadru stabil în acest domeniu, pentru a obtine eficienta si economii , în conditii de integritate si responsabilitate.

Strategia muta accentul de la procedura la proces, de la valoarea contractului propriu-zis la eficienta si economii, precum si la costul întregului ciclu de viata al unei achizitii, de la supra-reglementare la o legislatie supla, dublata de ghiduri coerente, actualizate, consolidate si validate de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice.

La propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Executivul a aprobat o Ordonanta de urgenta care prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensatii producatorilor agricoli afectati grav de efectele secetei severe produse în perioada aprilie - septembrie 2015.

Platile vor fi facute pâna la finalul anului 2015.

În acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis notificarile oficiale privind aprobarea schemei de ajutor de stat catre Comisia Europeana. De prevederile actului normativ vor beneficia producatorii agricoli înregistrati în evidentele APIA cu cerere unica de plata aferenta anului 2015, care sunt declarati de APIA, în urma controlului administrativ, eligibili pentru schema de plata unica pe suprafata aferenta anului 2015. Plata compensatorie se va acorda diferentiat, în functie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare si evaluare a pagubelor si de categoria beneficiarului, având în vedere ca în cazul persoanelor juridice costurile de productie sunt substantial marite.

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București