Restricţii de circulaţie pentru maşinile înmatriculate în străinătate
Guvernul a aprobat un proiect de lege care limitează la 90 de zile perioada în care un cetăţean român poate circula în ţară cu o maşină înmatriculată în străinătate.
Articol de Angela Bârgoan, 24 Aprilie 2012, 13:56
Proiectul de lege aprobat, marți, de către Guvern introduce aceste restricții pentru autovehiculele și remorcile deţinute de către persoane care au sediul, domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.
Astfel, autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state nu vor mai putea fi conduse pe drumurile publice din România decât pentru o perioadă de cel mult 90 de zile.
”În momentul de faţă circulă pe drumurile publice din România în jur de 19800 de autovehicule înmatriculate în Bulgaria, iar în total cifra depăşeşte peste 45 de mii. Vorbesc de autovehicule înmatriculate şi în Italia, şi în Spania, şi în Anglia chiar. Aceste autovehicule înmatriculate în alte state vor avea dreptul să circule 90 de zile într-un an pe teritoriul României de la momentul la care cetăţeanul român intră în posesia acestui autovehicul”, a precizat Lucian Diniţă, comisar şef, directorul Direcţiei Rutiere.
Totodată, conducătorii auto sunt obligaţi să deţină şi să prezinte poliţistului documentul doveditor al titlului cu care vehiculul este deţinut.
”Aceste autovehicule înmatriculate în alte state vor avea dreptul să circule 90 de zile într-un an pe teritoriul României de la momentul la care cetăţeanul român intră în posesia acestui autovehicul. Practic, documentul prin care se intră în posesie este documentul de bază. Ştiţi foarte bine că, iniţial, legea prevedea că erau contabilizate cele 90 de zile de la intrarea în ţară. Odată cu aderarea României la Spaţiul Schengen, nemaiexistând acest control, se ia drept document de bază documentul care a fost eliberat la momentul respectiv, practic actul de vânzare-cumpărare. Unii vor fi tentaţi ca, atunci când se apropie sfârşitul perioadei de 90 de zile, să meargă şi să-şi reînnoiască acest contract, în ideea de a mai putea circula 90 de zile. Din februarie 2009, Poliţia Rutieră are o evidenţă a autovehiculelor înmatriculate în alte state. La momentul respectiv, când un astfel de autovehicul va fi oprit în trafic, el intră în această evidenţă şi, practic, dacă nu este acel document, va exista acea evidenţă a Poliţiei Rutiere. În situaţia în care se constată că un astfel de conducător de autovehicul conduce acel autovehicul peste perioada admisă, i se va reţine certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare”, a mai explicat, la finalul ședinței de Guvern, comisarul-şef Lucian Diniţă.
Amenzile pot ajunge la 1420 de lei
Pe lângă reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor, cel care va fi surprins nerespectând legea va fi sancţionat şi cu o amendă de 8 până la 21 de puncte, ceea ce înseamnă că suma plătită ar putea ajunge până la 1420 de lei.
Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, toate aceste prevederi vor intra în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Potrivit deciziei Guvernului, cei care vor să conducă pe drumurile publice mopede sau tricicluri vor trebui să deţină un permis de conducere.
Executivul implemetează astfel și în legislația română directiva europeană în acest domeniu.
Suplimentări ale bugetelor
Tot în ședința de Guvern de marți au fost suplimentate bugetele ministerelor agriculturii şi al comunicaţiilor cu 1 milion de lei pentru plata unei părţi din drepturile salariale câştigate în instanţă de către angajaţii acestor două ministere.
În plus, Guvernul a alocat 127 de milioane de lei pentru ajutoarele de stat ce vor fi acordate pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani.
Este vorba, după cum se ştie, despre minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, care ar urma să fie închise până la sfârşitul anului 2018.