Replica lui Ponta: Mi se pare că suntem guvernabili
Premierul Ponta a replicat, joi, la afirmaţia comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, că România ar fi, alături de Italia şi Bulgaria, o ţară "aproape neguvernabilă".
Articol de Simona Mihăescu, 30 Mai 2013, 10:53
"Nu ştiu dacă suntem chiar neguvernabili, cum consideră unii. Mie mi se pare că suntem guvernabili şi că suntem gazde bune, din moment ce anul acesta s-au aflat deja sau se vor afla preşedinţii tuturor instituţiilor financiare internaţionale - FMI, Banca Mondială, BERD, BEI", a declarat, Victor Ponta la prezentarea raportului de activitate pe anul 2012 al Consiliului Concurenţei.
Premierul a mai adus drept argument creşterea economică pe care o înregistrează România.
"Faptul că România are creştere economică şi are, dacă mă uit în zonă, are în mod sigur o guvernare stabilă, însă fără competiţie corectă şi fără dezvoltare economică, toată această stabilitate se va dovedi pe termen foarte scurt şi îmi doresc ca în continuare să avem în Consiliul Concurenţei un arbitru şi un partener", a adăugat prim-ministrul.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România afirmă că Executivul ar trebui să ceară demisia comisarului european al Energiei, Günther Oettinger, în urma declaraţiei acestuia potrivit căreia România este o ţară "neguvernabilă".
Într-un comunicat de presă, Asociaţia afirmă că declaraţia arată lipsa de informaţii şi realism la nivelul liderilor europeni şi aduce grave prejudicii unui stat membru al Uniunii Europene.
Comisarul comunitar pentru energie, germanul Günther Oettinger a declarat, potrivit publicaţiei "Bild", dar şi Deutsche Welle că "ţări precum Bulgaria, România şi Italia sunt în mod fundamental aproape neguvernabile".
Aprecierile au fost făcute în cadrul unui discurs, la o întâlnire a Camerei de Comerţ şi Industrie Belgia-Germania-Luxemburg.
Comisarul Oettinger a criticat şi Franţa, pe care a acuzat-o că este complet nepregătită pentru reformele pe care ar trebui să le facă, dar şi însăşi UE, apreciind că este un caz clar de instituţie ce trebuie radical restructurată.
Afirmaţiile comisarului pentru energie au inflamat opinia publică italiană, iar societatea civilă a cerut chiar demisia lui Oettinger.
În ce priveşte România, ministrul de externe, Titus Corlăţean, s-a declarat "profund surprins" de remarcile comisarului european şi a precizat că aşteaptă explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii.