Remus Cernea în conflict cu USL şi cu Biserica pe tema finanţării cultelor
Propunerea deputatului USL Remus Cernea, conform căreia Biserica să nu mai primească bani de la stat, nu este susţinută de PSD. Patriarhia susţine că modalitatea de finanţare propusă de Cernea nu este potrivită.
Articol de Remus Rădulescu, 09 Aprilie 2013, 09:46
Deputatul Remus Cernea pune în discuţie publică problema finanţării de la buget a cultelor din România.
Parlamentarul Partidului Verde propune o variantă prin care diferitele biserici să beneficieze de contribuţii directe din partea credincioşilor, fără bani alocaţi de la buget, prin virarea unui procent din impozitul pe venit, aşa cum se întâmplă în cazul organizaţiilor neguvernamentale.
Potrivit lui Cernea acest plan este benefic, pentru că separă Biserica de mediul politic.
În momentul de faţă, banii Bisericii provin din donaţii de la credincioşi şi din contribuţii de la bugetul de stat.
Deputatul Partidului Verzilor iniţiază o dezbatere publică, în urma căreia va depune un proiect legislativ.
Remus Cernea susţine că o lege care să prevadă finanţarea directă a cultelor de către credincioşi este în favoarea bisericilor din România.--fb2
"Acest lucru ar garanta o finanţare consistentă şi predictibilă pentru culte. De asemenea, ar rupe aceste legături între, să spunem, biserici şi politicieni. Iată, în 2009, au fost depuse amendamente, care au fost adoptate în Parlament, astfel încât au fost finanţate 2.313 biserici din bani publici, pentru a fi construite sau renovate, dar anul acesta, în 2013, mii de amendamente pentru finanţarea de construcţii de biserici au fost respinse în Parlament. Aşadar, am avut situaţii arbitrare, care au depins de conjuncturi politice", a spus Cernea.
USL se delimitează de Cernea
Propunerea deputatului USL, Remus Cernea, conform căreia Biserica să nu mai primească bani de la stat, nu este susţinută de Uniunea Social Liberală, a declarat premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL.
Acesta s-a arătat, la rândul său, împotriva unei astfel de propuneri.
"Nu (n.r. nu este de acord). E propunerea domniei sale şi nu are susţinerea Uniunii Social Liberale", a precizat Victor Ponta.
"Sunt iniţiative", a declarat la rândul său liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu.
Organizaţia PSD Constanţa "nu a fost consultată"
Liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, le-a spus, luni, participanţilor la conferinţa organizaţiei judeţene a partidului că este supărat pe deputatul Remus Cernea în urma iniţiativei legislative a acestuia cu privire la finanţarea bisericilor.--fb1
Totodată, Mazăre îi solicită acestuia să îşi retragă proiectul respectiv, iniţiat fără a se consulta cu colegii de partid şi să ceară scuze atât bisericii, cât şi social-democraţilor constănţeni care l-au sprijinit să devină parlamentar de Constanţa.
"PSD Constanţa nu este de acord cu iniţiativa deputatului PSD Constanţa Remus Cernea prin care se doreşte finanţarea activităţii cultelor din România întrucât organizaţia PSD Constanţa nu a fost consultată. Solicităm retragerea acestei iniţiative parlamentare şi în acelaşi timp îi solicităm domnului deputat Remus Cernea să-şi ceară scuze public. Tuturor, şi bisericii şi nouă, că a făcut asta în numele nostru", este rezoluţia prezentată de preşedintele PSD Constanţa şi votată în unanimitate în cadrul conferinţei organizaţiei judeţene a partidului.
Patriarhia: Propunerea lui Cernea, irealistă şi inadecvată
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, susţine că modelul german nu este potrivit în România.
"Este o propunere irealistă şi inadecvată la contextul românesc. Dacă astăzi există un sprijin de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România, acesta este consecinţa secularizării averilor bisericeşti din anul 1863, atunci când statul român a constatat faptul că biserica nu-şi mai poate plăti personalul deservent şi, în consecinţă, au fost adoptate două legi, prin care se oferea un sprijin salarial de la bugetul de stat pentru personalul deservent şi în egală măsură sprijin financiar pentru reparaţii, consolidări şi întreţinerea lăcaşelor de cult. Dacă o astfel de iniţiativă legislativă ar fi luată în discuţie şi adoptată, ar fi nevoie de retrocedarea tuturor proprietăţilor bisericeşti către culte şi, în cazul nostru, către Biserica Ortodoxă Română", a spus Stoica.