Regionalizarea, amânată cel puţin un an
Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, procesul regionalizarii va fi amânat, până la modificarea Constituţiei care să permită înfiinţarea regiunilor.
Articol de Radio România, 24 Octombrie 2013, 12:29
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că proiectul regionalizării continuă, dar Guvernul şi-a schimbat abordarea: anul 2014 va fi unul doar de pregătire în limitele legilor actuale, pentru că trebuie să mai aşteptăm cel puţin un an pentru ca noţiunea de "regiune" să existe în Constituţie.
El a precizat că vrea ca, de anul viitor, fiecare investiţie pe o va face un minister într-o regiune, să se realizeze după consultarea strategiei din regiunea respectivă şi colaborarea cu reprezentanţii aleşilor locali.
În acest scop, doreşte să creeze un fel interfaţă între Consiliile şi Agenţiile de Dezvoltare Regională şi ministere.
"Trebuie să aşteptăm încă un an, un an şi ceva, începând din acest moment. Dar, spre deosebire de momentul iniţial, când hotărâsem ca finalul acestui an să permitem modificarea Constituţiei generând înfiinţarea regiunilor administrative, acum abordarea noastră este puţin diferită. În sensul că vom folosi anul viitor pentru a crea un cadru instituţional, în cadrul în limitelor legale pe care le avem în vigoare în prezent, să sporim puţin competenţele acelor consilii de dezvoltare regională pentru a crea o instituţie sau instituţii regionale care să poată să devină un fel de interfaţă între actualele consilii de dezvoltare regională şi ADR-uri şi ministerele", a precizat Dragnea.
Liviu Dragnea a mai spus şi că oraşele şi municipiile mai mici vor fi definite ca poli de dezvoltare zonală şi vor primi sume distincte.
El a explicat că, până acum, municipiile mari au beneficiat de peste 100 de milioane de euro fiecare şi au produs o ridicare a nivelului de trai, dar doar pe o suprafaţă restrânsă în jurul lor.
Liviu Dragnea a mai subliniat că va fi stimulată, prin instrumentele financiare europene, asocierea între localităţi, ceea ce va da posibilitatea să existe cheltuieli administrative reduse, pe de o parte, iar pe de altă parte posibilitatea ca autorităţile şi instituţiile să lucreze împreună pentru a avea o abordare cât de cât integrată a dezvoltării.
Vicepremierul a mai spus că, din momentul în care vor fi înfiinţate regiunile administrative, se pot transfera autorităţi de management, după ce, împreună cu partenerii din Comisia Europeană, autorităţile de resort vor coordona, verifica şi monitoriza nivelul de expertiză la care au ajuns.