Reforma în sănătate trebuie să pornească de la nevoile populaţiei
Reforma în sănătate este abordată greşit, pacientul nu se află în centrul atenţiei, fondurile din sistem trebuie dublate şi CNAS ar trebui desfiinţată, sunt doar câteva dintre ideile unei dezbateri privind problemele sistemului sanitar.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Aprilie 2011, 18:03
Fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, afirmă că prima problemă din sănătate nu este deturnarea fondurilor, ci lipsa lor.
În opinia sa, reforma trebuie să pornească de la nevoile populaţiei, dar oricâtă reformă ai face nu poţi să o faci fără bani.
"Oricâtă economie s-ar face, nu se întâmplă nimic în sistem dacă cel puţin nu se dublează fondurile alocate sănătăţii", a susţinut Eugen Nicolăescu.
Preşedintele liberal Crin Antonescu a precizat că, în momentul de faţă, România nu duce lipsă de soluţii la problemele economice pe care le are, dar este nevoie de voinţă şi ''de guvernarea în folosul celor guvernaţi''.
La rândul său, liderul social-democrat, Victor Ponta, a arătat că o ţară fără sănătate şi fără educaţie este condamnată.
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, afirmă că România are cea mai slabă finanţare pentru sănătate din Europa, însă, dincolo de bani, greşeala porneşte de la ideile greşite ale politicienilor, care au făcut şi fac reformă după ureche într-un sistem obosit.
"Sistem de sănătate care trebuie într-adevăr reorganizat, pentru că deja cuvântul reformă a căpătat o conotaţie negativă, îmi produce repulsie. Reforma, deşi ar trebui să fie un lucru pozitiv, devine negativ şi fiecare vede altfel reforma. Am spus odată, este precum pasărea măiastră, toată lumea o descrie, nimeni nu a văzut-o niciodată", a explicat Vasile Astărăstoaie.
Dezbaterea vine pe fondul protestelor din toată ţara, ca reacţie la închiderea a 67 de spitale din România, ce nu mai primesc finanţare de la 1 aprilie.
La dezbaterea privind problemele sistemului sanitar, au participat, joi, medici, reprezentanţi ai Opoziţiei şi foşti miniştri.