Reacţiile partidelor la Raportul pe Justiţie
Raportul Comisiei Europene, care remarcă, lipsa de voinţă politică şi, concret, pasul înapoi făcut prin modificarea Legii de funcţionare a Agenţiei de Integritate a fost primit diferit de clasa politică.
Articol de Gabriel Benescu, 21 Iulie 2010, 10:48
Fostul ministru al Justiţiei, care se solidarizează cu experţii europeni, Monica Macovei, europarlamentar PD-L, spune că, din 2007, România face paşi înapoi în domeniul justiţiei, pentru că nu există voinţă politică pentru a corecta erorile sistemului.
"Soluţiile sunt cunoscute, finanţarea partidelor politice, conflictul de interese, achiziţiile publice, să nu se mai dea contracte cu preţuri de cinci ori, de zece ori mai mari decât preţul pieţei şi nu la clientela politică. Să se dea aprobările dosarelor Năstase şi Ridzi în Parlament, să se facă publice declaraţiile de avere, să îşi publice contractele cu statul," a spus pentru Radio Romania Monica Macovei.
PDL: Guvernul să-şi asume răspunderea
Senatorul Iulian Urban( PDL), spune că Guvernul trebuie să-şi asume răspunderea pentru legea ANI, pentru a corecta urgent deficienţele acesteia.
"Am spus care este soluţia pe care eu o văd din punctul meu de vedere şi care ar fi un loz câştigător extraordinar pentru PDL: Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament pentru legea ANI, în forma ei cea mai bună. Deci, eu nu sunt nici măcar pentru o lege a ANI aşa cum ar fi ieşit acum, dacă s-ar fi votat, din Senat. Cu siguranţă, pentru Raportul acesta, pe justiţie, pe 6 august o să ne întâlnim, grupurile parlamentare ale PDL, şi să discutăm pe această temă, dar aici este vorba de, în primul şi în primul rând, voinţa Guvernului, a spus Iulian Urban
Peter Lakatos (UDMR): Nu poţi păcăli la infinit în plan intern şi nici extern
"Lipsa eficienţei justiţiei îşi spune cuvântul. Nu este vorba de Legea ANI sau de alte probleme, este vorba de lipsă de eficienţă. Şi acest lucru până când nu se va rezolva prin primenirea clasei politice, pe de o parte, prin primenirea inclusiv a celor din justiţie, vom avea tot timpul aceste reproşuri. Nu ştiu, dacă sunt chiar sută la sută meritate, dar în mare măsură - da", precizat deputatul Peter Lakatoş
PSD: Vina este a puterii
Liderul PSD, Victor Ponta, spune că vina o poartă nu Opoziţia, ci Puterea care menţine un sistem public ineficient.
"Din păcate, domnul Predoiu este un ministru extrem de ineficient şi cu o conducere politică a preşedintelui care consideră justiţia doar ca pe o Cenuşăreasă şi eventual ca pe un instrument de luptă politică, şi nici nu o să avem vreodată nimic, iar cine trăieşte în România şi merge la justiţia din România ştie că lucrurile sunt foarte rele.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), spune că Raportul nu reflectă realitatea juridică întocmai din România.
"Eu apreciez că problemele pe care justiţiabilii români le întâmpină în materie de justiţie sunt total diferite de ceea ce semnalează proiectul de raport pe care îl avem la dispoziţie acum. Pe de altă parte, există şi o serie de neajunsuri pe care Guvernul trebuie să şi le asume, a spus Toni Greblă
PNL: Guverul a scos România în afara Uniunii Europene
Cea mai dură critică a venit din partea liberalilor care, prin vocea fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, spun că Guvernul Boc a reuşit să scoată Romania în afara Uniunii Europene
"Este pentru prima dată când într-un raport de ţără, de după aderare, Comisia Europeană constată că România încalcă în mod clar angajamentele luate la momentul aderăii. Raportul demonstrează şi lipsa de voinţă politică a actualului Guvern de a-şi îndeplini obligaţiile pe care Romania şi le-a asumat la momentul aderării. Comisia Europeană pune semnul egal între guvernul Boc şi guvernul Năstase" a precizat Tudor Chiuariu.