Reacții politice la demisia ministrului sănătății
Atât partenerii de Coaliție, cât și Opoziția consideră că demisia lui Cseke Atilla nu va determina ieșirea UDMR de la guvernare și nici nu va rezolva problema subfinanțării domeniului sanitar.
Articol de Angela Bârgoan, 05 August 2011, 07:29
PDL : Demisia nu va produce tensiuni în coaliţie
”Nu produce efecte negative asupra coaliţiei, nici nu va crea tensiuni. Din păcate, posibilităţile Guvernului sunt extrem de reduse. Nu cred că un nou ministru ar putea, în momentul acesta, să obţină prin negocieri o sumă suplimentară. Sumele necesare pentru ca reforma în domeniul sănătăţii să poată să atingă parametrii pe care guvernul şi i-a propus ar fi presupus în mod cert alocarea unor resurse într-o cantitate mult mai mare. Această chestiune ar putea fi avută în vedere la viitoarea rectificare bugetară, dar nici într-un caz ca o consecinţă a gestului ministrului Cseke”, a declarat, pentru RRA, Ioan Oltean.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, susţine, de asemenea, că singurele consecinţe negative vor fi în legătură cu viteza reformei, pentru că un ministru nou are nevoie de timp pentru acomodare.
PNL : Gestul lui Cseke Atilla, necesar dar tardiv
Liberalii consideră că gestul lui Cseke Attila era "necesar", dar vine "cu mare întârziere având în vedere starea deplorabilă a sistemului sanitar din România".
Deputatul Nini Săpunaru susține că Cseke nu trebuia să aştepte până acum pentru a demisiona din funcţie.
În opinia deputatului PNL, demisia ministrului sănătăţii nu va duce la o ruptură în cadrul Coaliţiei.
”Eu nu cred că se va produce o ruptură. Nu se va întâmpla nimic. UDMR va desemna o altă persoană la conducerea ministerului. De fapt, a fost lupta între Cseke Attila şi Lucian Duţă de la CNAS. Aceasta a fost câştigată de omul PDL, domnul de la CNAS”, a susţinut Nini Săpunaru.
PSD : O demisie inutilă
Liderul PSD, Victor Ponta, a vorbit despre un gest de onoare, dar inutil şi care nu va provoca ieşirea UDMR de la guvernare.
”Este foarte clar că Guvernul Boc nu mai dă bani pentru Sănătate, pentru Educaţie, pentru oameni, ci dă bani doar pentru campanie electorală. Din păcate, Sănătatea, Educaţia, Poliţia, toate celelate sunt sacrificate, dar Cseke, spre deosebire de Funeriu sau Igaş, probabil că mai are încă un pic de onoare şi un pic de respect pentru el însuşi”, a declarat, joi, Victor Ponta.
Președintele PSD nu crede că această demisie ar putea determina ieşirea UDMR de la guvernare.
”Nu cred. Cred că domnul Marko Bela şi cu domnul Kelemen Hunor vor rămâne la guvernare cu oricine şi în orice condiţii, doar să rămână la guvernare”, a subliniat Victor Ponta.
PC : Dacă UDMR acceptă o nouă numire, acceptă un compromis
Președintele PC, Daniel Constantin, a declarat, joi, că Cseke Attila trebuie felicitat pentru că nu a acceptat să fie părtaş la îngroparea sistemului de sănătate.
”Sunt foarte mulţi miniştri şi foarte mulţi parlamentari care sunt frustraţi că se iau decizii fără ei şi sunt nevoiţi să le susţină. Niciunul însă nu a avut curajul să iasă din rând. Tocmai de aceea cred că este de felicitat Cseke Attila. Nu a acceptat să fie părtaş la îngroparea sistemului de sănătate. Sper ca UDMR să realizeze, în al 12-lea ceas, că aşa vor fi trataţi în continuare, de partenerii lor de guvernare, Băsescu şi PDL”, a afirmat liderul Partidului Conservator.
Potrivit liderului Partidului Conservator, în condiţiile în care UDMR va accepta o nouă numire, înseamnă că acceptă un compromis.